Ölkunskap

Ljus lager-kultur i Italien, Sverige och Nederländerna
Ljus lageröl erbjuder en rik mångfald av smaker och nyanser, från krispig och humlebetonad till...
Läs
mer »

Ljust och fräscht – som belgiska ales
Belgiska öl, eller belgoöl, är något som finsmakare gärna svänger sig med. De är också en stor orsak till att vi...
Läs
mer »

Kyrkan och ölen – Historiens vingslag i en flaska öl
Före vi kunde brygga öl i bryggerier med moderna tekniker var klostren och kyrkorna centrum för...
Läs
mer »

Porter och stout – visste du att?
De nästan helt svarta porter och stout är en kategori öl som sticker ut och har en egen stolt historia. De är...
Läs
mer »

Öl på tjeckiska
Světlé, polotmavé och tmavé eller výčepní, ležák och speciální? Rena grekiskan för många, men vi pratar här om tjeckiska ölstilar – de...
Läs
mer »

Varför oktoberfestöl är så speciellt
Tredje lördagen i september brakar det återigen loss. Då öppnas den historiska oktoberfesten i München, där...
Läs
mer »

Medelhavsmat och öl
Om du gillar att äta mat från medelhavsländerna, då är du rätt ute enligt flera hälsoexperter. Fisk, grönt och lagom med kött...
Läs
mer »

Läskande och kul under högsommaren
Trädgårdsfest eller utflykt är två av sommarens bästa inslag, när du kan spendera tid med vänner och familj i det...
Läs
mer »

Tysk pilsner i fokus
Det är fotbollsfest i Tyskland 14 juni-14 juli när EM för herrar går av stapeln. Ett givet dryckestema blir förstås tysk pilsner...
Läs
mer »

Nu är surölen färdiga för tappning
Efter mältningen i höstas och efter bryggning och lagring vinterhalvåret, nu är det enligt sed surölens tid att...
Läs
mer »

Budvar – den mogna och smakrika pilsnern
Med 129 år som statligt ägt bryggeri och med noggrant bevarade metoder har Budějovický Budvar aldrig tullat...
Läs
mer »

Lagunitas IPA
India pale ale är den mest populära stilen under craft beer-epoken. Förkortningen IPA blev första gången ett begrepp när Lagunitas...
Läs
mer »

Påskens smaker
Påsken är en alltid efterlängtad högtid, med allt från påminnelsen om Bibelns berättelser till många lustiga traditioner och lekar. Nu...
Läs
mer »

I värmen på ett belgiskt ölkafé
När det är kallt och ruggigt och du önskar en riktigt välsmakande öl i kombination med god mat, då är det passande med...
Läs
mer »

Tipslista – 5 öl från sortimentet
Söker du tips på öl som passar till maten? Vi har sammanställt en tipslista där du kan läsa om de olika ölsorterna...
Läs
mer »

Laga lätt och servera prisvärt med S:t Eriks
I snålare tider eller inte, det kan alltid bli till en njutning en vanlig dag att laga en lite enklare...
Läs
mer »

Ekologisk öl
Medvetenheten, intresset och utbudet av ekologisk öl har ökat lavinartat. Förr blev kvaliteten många gånger lidande och den kompromissen...
Läs
mer »

Vad är torrhumling?
Malt, humle, jäst och vatten – fyra relativt oansenliga ingredienser var för sig, men tillsammans kan de förvandlas till den...
Läs
mer »

DAB - En tvättäkta Dortmunder Premium Lager
DAB är känd som ”en äkta öl, framställd av riktiga människor, från en verklig plats”. Alla öldrickare...
Läs
mer »

Svenskt hantverksöl
Så länge som vi odlat spannmål har det funnits öl. I Sverige har man framställt öl sedan bronsåldern. På den tiden smaksattes den...
Läs
mer »

Birra Moretti – öltradition mellan Dolomiterna och Adriatiska havet
Så här års vill man gärna drömma sig bort till ljusare och varmare breddgrader...
Läs
mer »