Ölkunskap
Tid för mörka öl och mycket smak
Till jul och den mörka årstiden är det högsäsong för mörka öl. Från tysk och tjeckisk dunkel, via engelsk och belgisk...
Läs
mer »
Pilsner på tyskarnas vis
Tyskland är som bekant ursprungslandet till flera populära ölstilar, däribland tysk pilsner som utan konkurrens är den mest...
Läs
mer »
Arboga och TT – två väl förvaltade svenskar
När vi vill ha öl i klassisk svensk stil ligger två val nära till hands. Arboga och TT, med lång tradition...
Läs
mer »
Tysk ölgeografi
Lager, oktoberfestbier och weizen från Bayern. Väst- eller östtysk pils. Dortmunder export från Nordrhein-Westfalen – är några exempel...
Läs
mer »
S:t Eriks Bryggeri – 15 år av en ny epok
I år är det 15-årsjubileum för den nya epoken av S:t Eriks Bryggeri, ölprojektet som har lyckats med...
Läs
mer »
Frälst på syrliga och fruktiga öl?
En livligt omtyckt ölkategori är de vildjästa stilarna – och ibland en vattendelare. Vare sig du gillar de syrliga...
Läs
mer »
Resa söderut med ölsmaker
Ibland längtar vi till semester och värme. Kanske till Italien eller Spanien, till den goda maten och de goda dryckerna...
Läs
mer »
Tjeckisk ölhistoria börjar med påsken
Öl i Tjeckien är en tusenårig kärlekshistoria och tjeckernas nationaldryck är lika levande idag som någonsin...
Läs
mer »
Ljus lager-kultur i Italien, Sverige och Nederländerna
Ljus lageröl erbjuder en rik mångfald av smaker och nyanser, från krispig och humlebetonad till...
Läs
mer »
Ljust och fräscht – som belgiska ales
Belgiska öl, eller belgoöl, är något som finsmakare gärna svänger sig med. De är också en stor orsak till att vi...
Läs
mer »
Kyrkan och ölen – Historiens vingslag i en flaska öl
Före vi kunde brygga öl i bryggerier med moderna tekniker var klostren och kyrkorna centrum för...
Läs
mer »
Porter och stout – visste du att?
De nästan helt svarta porter och stout är en kategori öl som sticker ut och har en egen stolt historia. De är...
Läs
mer »
Öl på tjeckiska
Světlé, polotmavé och tmavé eller výčepní, ležák och speciální? Rena grekiskan för många, men vi pratar här om tjeckiska ölstilar – de...
Läs
mer »
Varför oktoberfestöl är så speciellt
Tredje lördagen i september brakar det återigen loss. Då öppnas den historiska oktoberfesten i München, där...
Läs
mer »
Medelhavsmat och öl
Om du gillar att äta mat från medelhavsländerna, då är du rätt ute enligt flera hälsoexperter. Fisk, grönt och lagom med kött...
Läs
mer »
Läskande och kul under högsommaren
Trädgårdsfest eller utflykt är två av sommarens bästa inslag, när du kan spendera tid med vänner och familj i det...
Läs
mer »
Tysk pilsner i fokus
Det är fotbollsfest i Tyskland 14 juni-14 juli när EM för herrar går av stapeln. Ett givet dryckestema blir förstås tysk pilsner...
Läs
mer »
Nu är surölen färdiga för tappning
Efter mältningen i höstas och efter bryggning och lagring vinterhalvåret, nu är det enligt sed surölens tid att...
Läs
mer »
Budvar – den mogna och smakrika pilsnern
Med 129 år som statligt ägt bryggeri och med noggrant bevarade metoder har Budějovický Budvar aldrig tullat...
Läs
mer »
Lagunitas IPA
India pale ale är den mest populära stilen under craft beer-epoken. Förkortningen IPA blev första gången ett begrepp när Lagunitas...
Läs
mer »
Påskens smaker
Påsken är en alltid efterlängtad högtid, med allt från påminnelsen om Bibelns berättelser till många lustiga traditioner och lekar. Nu...
Läs
mer »
I värmen på ett belgiskt ölkafé
När det är kallt och ruggigt och du önskar en riktigt välsmakande öl i kombination med god mat, då är det passande med...
Läs
mer »
Tipslista – 5 öl från sortimentet
Söker du tips på öl som passar till maten? Vi har sammanställt en tipslista där du kan läsa om de olika ölsorterna...
Läs
mer »
Ekologisk öl
Medvetenheten, intresset och utbudet av ekologisk öl har ökat lavinartat. Förr blev kvaliteten många gånger lidande och den kompromissen...
Läs
mer »
Laga lätt och servera prisvärt med S:t Eriks
I snålare tider eller inte, det kan alltid bli till en njutning en vanlig dag att laga en lite enklare...
Läs
mer »
Vad är torrhumling?
Malt, humle, jäst och vatten – fyra relativt oansenliga ingredienser var för sig, men tillsammans kan de förvandlas till den...
Läs
mer »
DAB - En tvättäkta Dortmunder Premium Lager
DAB är känd som ”en äkta öl, framställd av riktiga människor, från en verklig plats”. Alla öldrickare...
Läs
mer »
Svenskt hantverksöl
Så länge som vi odlat spannmål har det funnits öl. I Sverige har man framställt öl sedan bronsåldern. På den tiden smaksattes den...
Läs
mer »
Birra Moretti – öltradition mellan Dolomiterna och Adriatiska havet
Så här års vill man gärna drömma sig bort till ljusare och varmare breddgrader...
Läs
mer »