ekologisk-ol
Ölkunskap

Ekologisk öl

Medvetenheten, intresset och utbudet av ekologisk öl har ökat lavinartat. Förr blev kvaliteten många gånger lidande och den kompromissen var många bryggmästare helt enkelt inte beredda att göra. Idag har det hänt en massa bra med de ekologiska råvarorna till öl, inte minst med den viktiga malten. Dessa framsteg har gjort att fler och fler vågar ta steget mot ekologisk produktion och certifiering, utan att för den skulle äventyra kvaliteten.

Det är krävande att framställa ekologisk öl. Hela 95 % av råvarorna måste vara helt ekologiska. Malten, som utgör den största delen av just råvaran, måste alltså i princip alltid vara ekologisk. Detta ställer höga krav på det mältade korn man använder när man ska brygga sin ekologiska öl.

Vägen till certifiering är absolut lång och utmanande. Hela bryggeriet måste certifieras. Man måste skapa nya rutiner och även nya ölrecept som anpassas efter de ekologiska råvarorna. Detta ger i sin tur extra prov-bryggningar och tar en hel del tid. Det blir även en hel del ny och extra pappersexercis att hålla ordning på.

Fördelarna är dock många. Man kan som bryggare leverera öl fria från bekämpningsmedel och annat som inte hör hemma i öl. Producenterna menar även att de får också en oerhörd uppskattning och kontakt med de konsumenter som verkligen uppskattar att man tagit detta stora steg. Inte bara små bryggare utan många av de riktigt stora ölproducenterna erbjuder idag 100 % ekologisk öl. Tackarrrrr!

Redaktionen
redaktionen@ollistan.se

Publicerad 06 Sep 2023