svenskt-hantverksol
Ölkunskap

Svenskt hantverksöl

Så länge som vi odlat spannmål har det funnits öl. I Sverige har man framställt öl sedan bronsåldern. På den tiden smaksattes den med pors. Att man använde örter berodde på att man ville få i sig de nyttigheter som örterna erbjöd, man ville smaksätta drycken eftersom den ibland faktiskt inte smakade toppen, och sist men inte minst märkte man över tid att vissa tillsatser som pors, och senare humle, ökade ölets hållbarhet väsentligt. Fiffigt, eller hur?

Craft beer

Craft beer har blivit ett vedertaget uttryck världen över och vi har även sett en stor förändring i vår svenska ölkultur de senaste 20 åren. Idag har vi många så kallade mikrobryggerier i Sverige och ölproducenter av mindre format experimenterar friskt både med olika typer av malt, dess olika rostningsgrad, olika typer av jäststammar, humlesorter och inte minst metoder i framställningen samt smaksättning.

Ofta söker bryggeriet att göra liknande internationella klassiska drycker, ett exempel som är att spegla den belgiska, syrliga och körsbärsinfuserade, klassiska ölen Kriek. Men man gör mycket mer än att följa andra länders olika stilar och typer, man uppfinner egna! Gränsen för vilken volym man producerar för att få kalla sina produkter ”craft beer” eller hantverksöl, har dock höjts efterhand, då efterfrågan och intresset ökat markant.

Småskaligt, traditionellt

Låt oss bena ut detta med hantverksöl, så kallad craft beer. Vad definierar dessa idag mycket attraktiva produkter? Först ut så ska de vara producerade i mindre volym. Nano, hör man ibland idag för att benämna riktigt små bryggerier. Vidare är det ju hantverket i sig. Hantverksöl innebär innovation, personlig prägel och en hel del manuellt arbete, långt ifrån större industrialiserade bryggerier. Alltså har man också färre personer i bryggeriet, vilket ju i sig är exklusivt och något som ger dessa få personer stor kontroll över hela framställningsprocessen.

Hur påverkar det smaken? Ja, det finns ett enormt brett utbud av stilar och unika framställningssätt, allt detta är ju självklart kittlande och intressant för ölnörden, nybakad som inbiten. Så även om man kan tycka att vi bör skippar etiketterna så är begreppet hantverksöl viktigt i sammanhanget – det ökar nyfikenheten, efterfrågan och så småningom också förståelsen för drycken.

Crafty Beer

När en råvara blir trendig vill alltid de stora producenter vara med och få sin bit av kakan. Här finns pengar att tjäna och hågade konsumenter att få på kroken. Dessa har stora resurser och är snabba på att utveckla kopior, kalla dem för crafty beer, och designa dito för att efterlikna den äkta, småskaliga, varan. Så det gäller, som vanligt, att vara en medveten konsument med vidöppna ögon. Läs på, både på nätet och på själva förpackningen.

Tips

Redaktionen
redaktionen@ollistan.se

Publicerad 04 Sep 2023