Julöl 2024 – med glögg- och cidertips
Det är premiärdags på Systembolaget för årets julöl, liksom i restauranger och barer. Modernt svenskt tillsammans med belgisk och brittisk julölssed är något vi fokuserat på 2024. Även glögg och cider hör ju julen till.
När vi svenskar tänker på julöl handlar det traditionellt om halvmörka lageröl i bockölstil. Ja, ”julbock” är ju ett passande ordval för säsongen, men sedan mikrobryggartrenden slog igenom finns en större bredd, och en större nyfikenhet på nya julsmaker, inte minst hantverksbryggda sådana. Sigtuna Winter IPA Organic är ett perfekt exempel på det senare, med de moderna, friska IPA-tonerna inbakade i julsmakerna.
Tillåt god importöl på julbordet
På tal om moderna öl, så var Boston Beer en av de stora pionjärerna inom amerikansk craft beer. Redan 1989 bryggdes Samuel Adams Winter Lager, som har blivit ett av USA:s mest populära säsongsöl, men även många svenskars. Faktiskt är den lik gammaldags svensk julbock, dock med betydligt mer smak och arom av julkryddor.
Belgarna å sin sida är mäkta stolta över sina jul- och vinteröl. I deras skola ska julölen vara lyxiga, maltiga, värmande och fulladdade med smaker av karamellig malt, torkad frukt, choklad, julkryddor och fattoner. Gouden Carolus Christmas och aningen modernare humlade N’Ice Chouffe är två av de högst rankade i hemlandet. Men, missa inte, även tjeckiska mästarna Bernard har gett sig på en välsmakande Bohemian Winter Ale i belgisk stil.
Ale-meccat England har en minst lika stolt julölstradition. Finölsstilen old ale görs för jul och vinter om till fylliga och smakrika tappningar, med toner av kaffe, choklad, engelsk julkaka och med fler fattoner än de belgiska. Urgamla Shepherd Neame Christmas Ale och yngre St Peter’s Winter Ale är två lyckade exempel.
Alkoholfritt inklusive snaps
Danska julölssmaker fås i Mikkeller Drink’in the Snow, en Non Alcoholic Winter Ale med både tradition och moderna humlearomer. Komplettera alkoholfrihyllan med snaps. Jo, Skåne Alkoholfri finns sedan ett par år och har blivit ett mycket omtyckt inslag av svenska nubbesmaker på julbordet, när man har bilen med sig.
Men glögg och cider då?
Ingen svensk jul utan glögg. Historiska Grönstedts har på senare år återgått till sin gamla tradition av glögg, varsamt blandad och kryddad såsom för över hundra år sedan. Ofta högt rankade i glöggtesterna finns Grönstedts Ekologiska Starkvinsglögg, men även Grönstedts Alkoholfria Glögg, nog så smakrik.
För att täcka dryckesutbudet behövs cider, inte minst för mingel och för efterrätter. PomPom Skumtomte har hittat det rätta receptet för ändamålet. Svenskt men i engelsk ciderstil med lekfull smaksättning.
MER LÄSNING
Klassiska IPA-toner till maten
S:t Eriks IPA är inne på sitt 15:e år och har blivit en svensk IPA-klassiker, numera på snygg och smakbevarande burk...
LÄS MER »Jul 2024 med klassisk glögg
”Vuxen, stram och ståtlig.” Så definierar vi karaktären på vår favoritglögg. Här snålas inte på basvinet gjort på...
LÄS MER »Belgisk blond – kryddig höstvärmare
Tillåt dig ett smakrikt och värmande belgoöl i det annalkande höstmörkret eller på höstutflykten. Belgisk blond...
LÄS MER »MEST LÄSTA
Tipslista – 5 öl från sortimentet
Söker du tips på öl som passar till maten? Vi har sammanställt en tipslista där du kan läsa om de olika ölsorterna...
LÄS MER »Julöl 2024 – med glögg- och cidertips
Det är premiärdags på Systembolaget för årets julöl, liksom i restauranger och barer. Modernt svenskt...
LÄS MER »Tipslista – Tysk pilsner i fokus
Inför fotbollsfesten i Tyskland 14 juni-14 juli tipsar vi om tysk pilsner för din egen fotbollsfest där hemma...
LÄS MER »