Svenskt hantverksöl
Så länge som vi odlat spannmål har det funnits öl. I Sverige har man framställt öl sedan bronsåldern. På den tiden smaksattes den med pors. Att man använde örter berodde på att man ville få i sig de nyttigheter som örterna erbjöd, man ville smaksätta drycken eftersom den ibland faktiskt inte smakade toppen, och sist men inte minst märkte man över tid att vissa tillsatser som pors, och senare humle, ökade ölets hållbarhet väsentligt. Fiffigt, eller hur?
Craft beer
Craft beer har blivit ett vedertaget uttryck världen över och vi har även sett en stor förändring i vår svenska ölkultur de senaste 20 åren. Idag har vi många så kallade mikrobryggerier i Sverige och ölproducenter av mindre format experimenterar friskt både med olika typer av malt, dess olika rostningsgrad, olika typer av jäststammar, humlesorter och inte minst metoder i framställningen samt smaksättning.
Ofta söker bryggeriet att göra liknande internationella klassiska drycker, ett exempel som är att spegla den belgiska, syrliga och körsbärsinfuserade, klassiska ölen Kriek. Men man gör mycket mer än att följa andra länders olika stilar och typer, man uppfinner egna! Gränsen för vilken volym man producerar för att få kalla sina produkter ”craft beer” eller hantverksöl, har dock höjts efterhand, då efterfrågan och intresset ökat markant.
Småskaligt, traditionellt
Låt oss bena ut detta med hantverksöl, så kallad craft beer. Vad definierar dessa idag mycket attraktiva produkter? Först ut så ska de vara producerade i mindre volym. Nano, hör man ibland idag för att benämna riktigt små bryggerier. Vidare är det ju hantverket i sig. Hantverksöl innebär innovation, personlig prägel och en hel del manuellt arbete, långt ifrån större industrialiserade bryggerier. Alltså har man också färre personer i bryggeriet, vilket ju i sig är exklusivt och något som ger dessa få personer stor kontroll över hela framställningsprocessen.
Hur påverkar det smaken? Ja, det finns ett enormt brett utbud av stilar och unika framställningssätt, allt detta är ju självklart kittlande och intressant för ölnörden, nybakad som inbiten. Så även om man kan tycka att vi bör skippar etiketterna så är begreppet hantverksöl viktigt i sammanhanget – det ökar nyfikenheten, efterfrågan och så småningom också förståelsen för drycken.
Crafty Beer
När en råvara blir trendig vill alltid de stora producenter vara med och få sin bit av kakan. Här finns pengar att tjäna och hågade konsumenter att få på kroken. Dessa har stora resurser och är snabba på att utveckla kopior, kalla dem för crafty beer, och designa dito för att efterlikna den äkta, småskaliga, varan. Så det gäller, som vanligt, att vara en medveten konsument med vidöppna ögon. Läs på, både på nätet och på själva förpackningen.
Tips
MER LÄSNING
Kyrkan och ölen – Historiens vingslag i en flaska öl
Före vi kunde brygga öl i bryggerier med moderna tekniker var klostren och kyrkorna centrum för...
LÄS MER »Porter och stout – visste du att?
De nästan helt svarta porter och stout är en kategori öl som sticker ut och har en egen stolt historia. De är...
LÄS MER »Öl på tjeckiska
Světlé, polotmavé och tmavé eller výčepní, ležák och speciální? Rena grekiskan för många, men vi pratar här om tjeckiska ölstilar – de...
LÄS MER »MEST LÄSTA
Julöl 2024 – med glögg- och cidertips
Det är premiärdags på Systembolaget för årets julöl, liksom i restauranger och barer. Modernt svenskt...
LÄS MER »Tipslista – 5 öl från sortimentet
Söker du tips på öl som passar till maten? Vi har sammanställt en tipslista där du kan läsa om de olika ölsorterna...
LÄS MER »Tipslista – Tysk pilsner i fokus
Inför fotbollsfesten i Tyskland 14 juni-14 juli tipsar vi om tysk pilsner för din egen fotbollsfest där hemma...
LÄS MER »