medelhavsmat-och-ol
Ölkunskap

Medelhavsmat och öl

Om du gillar att äta mat från medelhavsländerna, då är du rätt ute enligt flera hälsoexperter. Fisk, grönt och lagom med kött till tapasen, risotton eller pinsan är sunt, medan dryckesvalet faller på italiensk och spansk öl.

Sensommar eller året runt, det är alltid nyttigt med ovan jord-grönsaker till köttet, fisken, svamp- eller vegorätterna. Tänk tomater, paprika, gurka, squash, bladgrönt, kronärtskockor, aubergine och broccoli med flera.

Prioritera också baljväxter, fisk och skaldjur eller fågel, ägg, ost och youghurt för proteinbehovet. Rött kött, korv och skinka är inte dumt, två-tre gånger i veckan. Olivoljan är central liksom örter och kryddor och välj fullkorn och stärkelserikt för pasta, ris, potatis och andra tillbehör.

Så, där har du en väldigt bra början till hälsosam kost, som håller doktorn borta och som gör medvetna middagsgäster nöjda och glada.

Om du vill ut och äta

Hälsosamt och välsmakande gäller såklart även vid val av restaurang och vad är väl mer naturligt, särskilt på sommaren, än att välja ställen med medelhavstema.

Vi vet att Boqueria i Stockholm, Göteborg och Åre är säkra tips för en utsökt spansk mat- och dryckesmeny. En annan medelhavsfavorit är Botica i Stockholm eller varför inte passa på att fira 50-årskalas med Kulturhuset i Stockholm. Jubilaren har extra fint sommarmusikprogram på Kulturhustaket, med trevlig bistromeny och häftig utsikt. Se meny här:

Italiensk och spansk öl

Gemensamt för alla tips är att de dessutom serverar passande och gott lageröl från Italien eller Spanien! Äkta italian pilsner från Birra Moretti – både rund och torr i smaken där citrusbeskan lyfter fram smakerna – eller spansk helles lager i form av Estrella Galicia – frisk, smakrik och törstsläckande – hör till en lyckad medelhavsmåltid.

”En italiensk historia” står det i Birra Moretti L’Autentica reklam. Och herren i hatten ger dig en vänlig skål från etiketten på flaskan och burken. Budskapet är att detta öl avnjuts bäst i gott sällskap ("Consumare preferibilmente in buona compagna"). Ja, och varför inte? Detta flaggskepp och originalrecept från Birra Moretti är ett pilsneröl på 4,6 %. Det har vunnit åtskilliga priser och rekommenderas till pizza, ljust kött och pasta – det italienska köket vill säga.

Idag, när italian pilsner har blivit högsta mode i craft beer-världen, är Birra Moretti ölet som har den historiska referensen. Skillnaden är att de moderna craft beer-versionerna är torrhumlade, vilket den ursprungliga italienska pilsnern inte är.

Tar vi oss sedan över rivieran kommer vi till Estrella Galicia-land. Estrella Galicia Cerveza Especial jäser och mognar i tre veckor på ståltank före tappning och är flaggskeppet från Hijos de Rivera, ett familjeägt bryggeri i fjärde generationen grundat 1906 i A Coruña.

Estrella Galicia är en lysande stjärna på den spanska ölhimlen, med en distinkt karaktär från pilsnermalt, humlekombinationen nugget och perle och en aning majs. Vattnet tas från naturlig källa i berget och håller högsta kvalitet.

Laga medelhavsmat

För att para dessa extra fina öl med medelhavsrätter har vi följande tips:

Få det goda hos både pizza och focaccia och laga Pinsa med topping – två sorter, ett fluffigt och seg-frasigt bröd som du toppar efter egen smak. Här två varianter, gärna med din egenplockade svamp i säsong.

Ge dig ut i skogen och du bör hitta ingrediensen till Risotto med Karl-Johansvamp. Lättare att laga än du tror. 

Chorizo, potatis, lök och röd paprika har du i lättlagade allt-i-ett-grytan Emmas spanska gryta. Duka upp med djupa tallrikar och Estrella Galicia i snygga glas.

Buon appetito och que aproveche!

Redaktionen
redaktionen@ollistan.se

Publicerad 20 Aug 2024