ljus-lager-kultur-i-italien-sverige-och-nederlanderna
Ölkunskap

Ljus lager-kultur i Italien, Sverige och Nederländerna

Ljus lageröl erbjuder en rik mångfald av smaker och nyanser, från krispig och humlebetonad till rundare och maltigare. Vi går på spaning efter genuin och lokal ölkultur utanför de mest dominanta ölländerna.

Nämligen i Italien, Nederländerna och här hemma i Sverige – för att vidga vyerna och upptäcka mer av världens mest populära ölstil. Mer än dominerande Tyskland och Tjeckien eller alternativ till massproducerade märken och samtidigt smakfattigare öl som säljs globalt.

Den stora vändpunkten för ljus lageröl kom under mitten av 1800-talet med utvecklingen av kylteknik och förbättrade bryggningsmetoder. Den tyske bryggaren Josef Groll introducerade 1842 en ny typ av ljus lager i staden Plzeň (Pilsen) i nuvarande Tjeckien. Detta öl, känt som pilsner, användes med en speciell jäststam och ljusare malt som resulterade i en krispig, gyllene dryck med en distinkt humlekaraktär.

Pilsnerstilen blev snabbt populär och spred sig över hela Europa och världen. Bryggerier på kontinenten började anamma och anpassa tekniken, vilket ledde till en explosion av olika lagerstilar. Den tyska dortmunderstilen, münchner helles och den böhmiska pilsnern är några av de varianter som utvecklades under denna tid.

Italienskt som i Birra Moretti

I Udine i Italien var Birra Moretti 1859 först ut med den nya trenden. Med influenser från de första pilsnerölen i grannländerna användes finaste pilsnermalt, den då nyupptäckta pilsnerjästen och en bayersk blend av ädelhumle. Man hade även sitt eget källvatten och försåg maltrostningen med en dos lokal majs, som ger viss likhet med de mjuka veteölsbrygderna i Bayern.

Birra Moretti l’Autentica utgår än idag från sitt berömda recept på en gyllenskinande lager i egen italiensk stil med stor skumkrona. Doften är sött maltig med inslag av digestivekex och nyslaget hö. Kroppen är medelstor med en mjuk struktur och har en väl balanserad smak av malt och humle med söta och beska inslag samt toner av ljust bröd, hö, honung, karamell och citrus, som hänger kvar i den friska eftersmaken.

Svenskt som i S:t Eriks och Three Towns

Samma år som Birra Moretti började historien om S:t Eriks Bryggeri i Stockholm. Under decennierna kring sekelskiftet blev S:t Eriks Öl det mest populära i staden och med de bästa förutsättningarna för att kunna brygga den gyllene lagerölsstilen från Bayern. Efter 50 år i dvala återuppstod bryggeriet 2009 med S:t Eriks Pilsner. En hyllning till det vackra och goda originalreceptet.

Idag är det den förfinade versionen S:t Eriks Ljus Lager som bär fanan, bryggd i dortmunder- och helles-stil, filtrerad och klart gyllengul, med den där väl avvägda och klassiska lagerölskaraktären i modern twist. Här kommer den ljusa maltblenden till sin fulla rätt, upplyft av den tyska ädelhumlen för extra krispighet och örtiga aromer.

Tio år innan S:t Eriks lades i vila ingick det från 1949 samtidigt som del i Three Towns, märket som storsatsade och bryggde svensk ljus lager även för export. Störst succé hemma gjorde TT Mellanöl lanserad 1965. Idag heter ölet rätt och slätt TT Pilsner och är så nära ett svenskt öl kan komma en stilren, ekologisk och ursprunglig tysk pilsner, med aningens lyxigare malt och ädelhumlen Tettnanger. 

Nederländskt som i Swinkels’ Bavaria

Även Nederländerna har sin unika lagerölshistoria där flera bryggerier började att brygga den nya ljusa stilen under senare hälften av 1800-talet. Det var främst tyska invandrare och bryggare som förde med sig lagerölsrecepten hit. Den tekniska utvecklingen på den här tiden gjorde det möjligt att brygga öl på ett mer konsekvent och pålitligt sätt, som bidrog till att öka dess popularitet ytterligare. Även den nederländska vattenkvaliteten anses vara särskilt bra för bryggning av lager.

Heineken, Amstel och Grolsch blev under 1900-talet internationella storheter, men högt uppskattade bland konnässörer är familjen Swinkels öl, som 1925 döpte sitt bayerska ljusa lageröl till Bavaria Pilsner. När det de första åren blev tillåtet för ljus lager att kallas pilsner utanför Plzen.

Idag heter ölet Bavaria Premium, oförändrat till 100-årsjubiléet 2025 och inte minst bryggt på samma plats i Lieshout, av privatägda och oberoende Swinkels. Doften är fräsch och fruktigt maltsöt med inslag av örter. I munnen får du lätt söt maltsmak i förgrunden med örtiga humletoner som i eftersmaken blir aromer av frukt, örter och citrus. Sammantaget en igenkännlig nederländsk karaktär på lageröl.

Så, i Italien, Sverige och Nederländerna går det definitivt att hitta fina exempel på när ljus lager har fått genuin, lokal karaktär med hög kvalitet. Gör gärna en ölprovning och jämför med klassiskt tyska och tjeckiska sorter så hittar du spännande olikheter.

Redaktionen
redaktionen@ollistan.se

Publicerad 03 Feb 2025