kyrkan-och-olen-historiens-vingslag-i-en-flaska-ol
Ölkunskap

Kyrkan och ölen – Historiens vingslag i en flaska öl

Före vi kunde brygga öl i bryggerier med moderna tekniker var klostren och kyrkorna centrum för avancerad ölbryggning. Under flera århundraden gjordes dåtidens ”craft beer” (de bästa ölen) av nunnor och munkar.

Kyrkan drev samhällsutvecklingen, vetenskapen och välfärden framåt, innan den industriella revolutionen pådriven av andra än kyrkan tog över. Detsamma gällde för ölet. Europa hade under medeltiden några tusen kloster som stod för dryckens förädling.

Universalgeniet Hildegard von Bingens kloster, nära Frankfurt, är ett viktigt exempel. Den första betydande tonsättaren, även författare, poet och botaniker med mera, som på 1100-talet lämnade efter sig den tidigaste vetenskapliga benämningen av humle. Och av humle i ölbryggning.

Ölbryggning hade förekommit i tyska kloster sedan 800-talet, men det är oklart hur vanlig humlen var då, med sin konserverande egenskap. Istället tillsatte man ofta gruit i brygden, en blandning av en handfull andra botaniska växter som kryddning, för att göra ölet godare. Dessutom med tanke på goda hälsoeffekter.


Trappistorden bildas – och de goda ölen

I vår tid lever klosterölstraditionen kvar om än i liten skala, men med noggrant bevarat hantverk och med en känsla för smak och kvalitet som väcker vördnad. Kanske de mest berömda i denna kategori idag är cistercienserklostren som sedan 1600-talet i franska klostret La Trappe döpte sig till Trappistorden.

En aning striktare i sin predikan, levnadssätt och arbetsmoral än flera andra, åstadkom de extra fina öl som även blev en viktig inkomstkälla tillsammans med flera lantbruksprodukter, som ost, bröd, ylle, kläder, kött med flera.

Franska revolutionen 1789 fördrev trappistmunkarna och -nunnorna ur landet och på 1800-talet blev trappisternas öl framför allt mer kända i grannlandet Belgien. Där grundades sex klosterbryggerier av ”de sju originaltrappisterna”: Westmalle, Westvleteren, Achel, Chimay, Rochefort och Orval (i kronologisk ordning). Det sjunde är nederländska La Trappe.

Alla består idag, utom Achel, som såldes till en privatperson 2023 och därmed förlorade sitt Authentic Trappist Product-certifikat. På bara några år sedan 2012 har fem ytterligare bryggerier tillkommit på ATP-listan. Av dem har Zundert (Nederländerna), Tynt Meadow (England) och Tre Fontane (Italien) blivit beständiga.

Det Internationella trappistsällskapet definierar även Mont des Cats (Frankrike) och Cardeña (Spanien) tillsammans med Achel som trappistöl. Det finns för övrigt 150 trappistkloster med omkring 3000 munkar och 2000 nunnor i olika länder och världsdelar.

Hela spektrat av aromer

Ölen är de mest unika och omtalade produkterna från deras kloster, som i sig har skapat en egen kategori bland ölstilar. Trappistöl håller mycket hög kvalitet med varsamt framställda råvaror och är smakrika med en läcker restsötma. De bryggs med levande husjäststammar unika för vardera kloster och där ölet fortsätter att utvecklas på flaska. De kan ofta lagras långa tider och tjäna på det, olikt de flesta vanligare öl.

Trappistölen fångar upp hela spektrat av jäsningens estrar och andra flyktiga aromer som ger ölet dess komplexa fruktiga, maltiga och fermenterade arom. De möts upp av väl utvalda humlesorter, blandad med oxiderad humle och inte lika hårt kokad som hos moderna ales eller lager, för en mildare humlekaraktär. Färgen går från gyllene och bärnsten till koppar beroende på maltblend och rostning.

Autentisk trappist

Sist men inte minst behöver trappistcertifieringen uppfylla följande strikta kriterier:

  1. Alla produkter måste tillverkas i klostrets omedelbara omgivning;
  2. Produktionen måste utföras under överinseende av munkarna eller nunnorna;
  3. Vinster bör vara avsedda för klostersamfundets behov, för solidaritetssyfte inom trappistorden eller för utvecklingsprojekt och välgörenhetsarbete.

Till ära för trappistölens sällskap och trappistcertifikatet gick hösten 2024 tre klosterbryggerier samman och skapade den ovanliga brygden Three Rules of Authentic Trappist. Skapad i valnötsfärgad dubbel-stil med fyllig, djup smak och toner av karamell och rostad malt samt inslag av päron, kryddor och humle.

Den släpptes i november i drygt 50 Systembolagsbutiker. Det är Koeningshoeven (La Trappe) som har bjudit in kollegorna Zundert och Tynt Meadow för det unika projektet. Vinsten tillfaller nederländska miljöorganistationen Tree for All och bidrar med 14 000 planterade träd till flera skadade grön- och skogsområden.

Redaktionen
redaktionen@ollistan.se

Publicerad 01 Dec 2024