I värmen på ett belgiskt ölkafé
När det är kallt och ruggigt och du önskar en riktigt välsmakande öl i kombination med god mat, då är det passande med ett besök på ett belgiskt ölkafé.
Självklart är det ett givet tips när du besöker Belgien, men även i flera svenska städer finns välsorterade pubar med belgiskt tema. Eller, varför inte skapa dig ditt eget ölkafé hemma, tillsammans med dina ölfränder.
Belgiska ölkaféer har under de senaste decennierna blivit allt mer populära och erbjuder en unik upplevelse för ölentusiaster. De har funnits i århundraden, men det var inte förrän på 1990-talet som de började dyka upp utanför Belgien. Idag finns de i städer världen runt och erbjuder en smak av belgisk kultur och historia.
Upplevelsen av att besöka ett belgiskt ölkafé
Att besöka ett belgiskt ölkafé är en upplevelse som skiljer sig från mycket annat. Den avslappnade, varma atmosfären och det breda urvalet av öl gör det till den perfekta platsen att varva ner på och att njuta av smakerna och maten. Var du inte redan ölentusiast är chansen stor att du blir det.
Att fråga om rekommendationer från personalen är ett utmärkt första steg. De kan hjälpa dig att hitta rätt öl för din smak och kombinationer med passande mat eller tilltugg. Se sedan till att du provar några olika ölsorter. Var och en av de många olika ölstilarna har en egen karaktär. Viktigt är att ta dig tid, hela poängen med belgisk ölkultur är att ta det lugnt och njuta av stunden.
Tips: 10 berömda ölkaféer i Belgien.
Några belgiska öltyper
Belgiens ölhistoria har tagit fram en mångfald av öltyper, allt ifrån ljusa lager, blond ale och donker bier till stilar såsom witbier, saison, lambik, gueuze, oud rood och trappistöl. Listan kan göras längre.
Under den kallare årstiden är de vintervärmande sorterna att rekommendera, till exempel strong blond ale, dubbel och tripel, med klassikerna Duvel, Tripel Karmeliet och Westmalle Trappist högt på listan. Här fås robust, gyllene öl med fruktig och pepprig smak eller mörk, maltig öl med rika choklad- och karamelltoner.
Bra matkombinationer
Bland den mest omtyckta maten är stoofpotjes, det vill säga den kända nötköttsgrytan kokad med öl. Moules-frites (musslor med pommes frites), är den andra populära standardrätten, liksom kroketter (friterade aptitretare) eller ostassietter med senap och selleri. Rätterna är mättande och läckra, vilket gör dem till den perfekta matchen med en smakrik belgisk öl.
Om du tänker laga en flamländsk stoofpotjes där hemma rekommenderas att besöka den utmärkta matbloggen Diversivore.com, för ett spännande och lättlagat recept på Carbonnade Flamande tillsammans med bland andra Westmalle och Tripel Karmeliet.
Eet smakelijk!
MER LÄSNING
Kyrkan och ölen – Historiens vingslag i en flaska öl
Före vi kunde brygga öl i bryggerier med moderna tekniker var klostren och kyrkorna centrum för...
LÄS MER »Porter och stout – visste du att?
De nästan helt svarta porter och stout är en kategori öl som sticker ut och har en egen stolt historia. De är...
LÄS MER »Öl på tjeckiska
Světlé, polotmavé och tmavé eller výčepní, ležák och speciální? Rena grekiskan för många, men vi pratar här om tjeckiska ölstilar – de...
LÄS MER »MEST LÄSTA
Julöl 2024 – med glögg- och cidertips
Det är premiärdags på Systembolaget för årets julöl, liksom i restauranger och barer. Modernt svenskt...
LÄS MER »Tipslista – 5 öl från sortimentet
Söker du tips på öl som passar till maten? Vi har sammanställt en tipslista där du kan läsa om de olika ölsorterna...
LÄS MER »Tipslista – Tysk pilsner i fokus
Inför fotbollsfesten i Tyskland 14 juni-14 juli tipsar vi om tysk pilsner för din egen fotbollsfest där hemma...
LÄS MER »