Servera trappist- och klosteröl
Trappist- och klosteröl hör definitivt till kategorin finöl. Oavsett gyllene, bärnstens- eller mahognyfärgade, där finns alltid en komplexitet av aromer från unika jästsorter och exklusiva maltblender med rondör och värme.
Vi tar och tittar på några trappister från Belgien och Nederländerna, liksom ett klassiskt klosteröl från Belgien – och hur de bäst kommer till sin rätt vid vinterbrasan eller middagsbordet.
Öltips
Glas och temperatur
Vilken glasform som passar kloster- och trappistöl – och den idealiska serveringstemperaturen varierar lite beroende på typ och färg. Ett skålformat glas där ölet får plats, kan andas och utveckla sin fulla arom kan dock användas för alla varianter. Och, Gud förbjude, kom inte på tanken att dricka trappist- eller klosteröl direkt ur flaskan. De är direkt olämpliga för det och för fina för det.
När det kommer till temperaturen är det bättre att servera lite varmare än kallare. En drickstemperatur på runt 12°C till 14°C är idealisk. Då kommer aromerna fram och kan urskiljas som bäst. Förresten kan du också utan problem förvara trappist- och klosteröl vid denna temperatur. (Många andra öl, speciellt humlestinna och syrliga sådana, behöver förvaras svalare).
Tilltugg
Hos klosterbryggerierna själva finns oftast mycket trevliga serveringar, och inte bara med munkarnas och nunnornas egenproducerade lyxöl utan även eget bröd, egen ost eller egna charkprodukter. De speciella trappistostarna i halvhård kittoststil är att rekommendera men även krämigare vällagrade klosterostar. Grövre lantbröd och lufttorkad skinka gör sig fint, dessutom korv i medvurststil. Starka korvar passar inte till trappistölens mjuka karaktär.
Maträtter därtill
Till de maltiga, fruktiga och komplexa tonerna i ölen passar bland annat mustiga eller grillade rätter. Trappist- och klosteröl är inte minst perfekta vinteröl med sin fyllighet, kryddighet och värme. Därför är allsköns viltgrytor en lyckad kombo.
Även ugnsstekta revbensspjäll med örtpotatis och äppelmos är att rekommendera. Alternativt en ”allt på en plåt” med ugnsstekta och karamelliserade rotfrukter med fårost.
Prova att servera trappistöl dessert med vår recept för Westmalle Dubbel Graag.
MER LÄSNING
Klassiska IPA-toner till maten
S:t Eriks IPA är inne på sitt 15:e år och har blivit en svensk IPA-klassiker, numera på snygg och smakbevarande burk...
LÄS MER »Jul 2024 med klassisk glögg
”Vuxen, stram och ståtlig.” Så definierar vi karaktären på vår favoritglögg. Här snålas inte på basvinet gjort på...
LÄS MER »Julöl 2024 – med glögg- och cidertips
Det är premiärdags på Systembolaget för årets julöl, liksom i restauranger och barer. Modernt svenskt...
LÄS MER »MEST LÄSTA
Julöl 2024 – med glögg- och cidertips
Det är premiärdags på Systembolaget för årets julöl, liksom i restauranger och barer. Modernt svenskt...
LÄS MER »Tipslista – 5 öl från sortimentet
Söker du tips på öl som passar till maten? Vi har sammanställt en tipslista där du kan läsa om de olika ölsorterna...
LÄS MER »Tipslista – Tysk pilsner i fokus
Inför fotbollsfesten i Tyskland 14 juni-14 juli tipsar vi om tysk pilsner för din egen fotbollsfest där hemma...
LÄS MER »