servera-trappist-och-klosterol
Inspiration

Servera trappist- och klosteröl

Trappist- och klosteröl hör definitivt till kategorin finöl. Oavsett gyllene, bärnstens- eller mahognyfärgade, där finns alltid en komplexitet av aromer från unika jästsorter och exklusiva maltblender med rondör och värme.

Vi tar och tittar på några trappister från Belgien och Nederländerna, liksom ett klassiskt klosteröl från Belgien – och hur de bäst kommer till sin rätt vid vinterbrasan eller middagsbordet.

Öltips

Westmalle Dubbel

La Trappe Tripel

Rochefort 10

Maredsous Brune

Glas och temperatur

Vilken glasform som passar kloster- och trappistöl – och den idealiska serveringstemperaturen varierar lite beroende på typ och färg. Ett skålformat glas där ölet får plats, kan andas och utveckla sin fulla arom kan dock användas för alla varianter. Och, Gud förbjude, kom inte på tanken att dricka trappist- eller klosteröl direkt ur flaskan. De är direkt olämpliga för det och för fina för det.

När det kommer till temperaturen är det bättre att servera lite varmare än kallare. En drickstemperatur på runt 12°C till 14°C är idealisk. Då kommer aromerna fram och kan urskiljas som bäst. Förresten kan du också utan problem förvara trappist- och klosteröl vid denna temperatur. (Många andra öl, speciellt humlestinna och syrliga sådana, behöver förvaras svalare).

Tilltugg

Hos klosterbryggerierna själva finns oftast mycket trevliga serveringar, och inte bara med munkarnas och nunnornas egenproducerade lyxöl utan även eget bröd, egen ost eller egna charkprodukter. De speciella trappistostarna i halvhård kittoststil är att rekommendera men även krämigare vällagrade klosterostar. Grövre lantbröd och lufttorkad skinka gör sig fint, dessutom korv i medvurststil. Starka korvar passar inte till trappistölens mjuka karaktär.

Maträtter därtill

Till de maltiga, fruktiga och komplexa tonerna i ölen passar bland annat mustiga eller grillade rätter. Trappist- och klosteröl är inte minst perfekta vinteröl med sin fyllighet, kryddighet och värme. Därför är allsköns viltgrytor en lyckad kombo.

Även ugnsstekta revbensspjäll med örtpotatis och äppelmos är att rekommendera. Alternativt en ”allt på en plåt” med ugnsstekta och karamelliserade rotfrukter med fårost.

Prova att servera trappistöl dessert med vår recept för Westmalle Dubbel Graag.

Redaktionen
redaktionen@ollistan.se

Publicerad 01 Dec 2024