 
                            Para utvalda ljusa lager med lokala maträtter
Det är alltid spännande att para öl och mat med bryggeriets hemmatraditioner. Här har vi handplockat ljusa lager från Udine i Italien, Kungsholmen i Stockholm och Lieshout i Nederländerna. Vad brukar man äta där?

Frico med Birra Moretti l’Autentica
Tänk dig ett glas Birra Moretti i Udine, staden mitt emellan Dolomiterna och Adriatiska havet – och ursprungsplatsen för en av Italiens käraste märken. Ölet har serverats där i över 120 år och självklart har där ätits en mängd klassisk italiensk mat därtill.
Vi rekommenderar dock den lokala specialiteten Frico. Det här är en sorts råraka med riven potatis, rödlök och den lokala osten Montasio. Servera med exempelvis polenta eller likt langos med gräddfil, hackad lök och persilja. Eller ge den en twist med en sked varmrökt lax på toppen.

Långbakad oxkind med S:t Eriks Ljus Lager eller TT Pilsner
Tar vi oss sedan tillbaka till Sverige och till huvudstaden kan vi på samma sätt göra en tidsresa med S:t Eriks Ljus Lager och med TT Pilsner. Nämligen till bryggeriets ursprung på Kungsholmen. (S:t Eriks som senare ingick i Three Towns flyttade sedemera till Södermalm.)
Här rekommenderar vi att para med Stadshuskällarens recept på tidlös Långbakad oxkind. Serveras med rödvinssky, rökt sidfläsk, picklad lök, dijonäs och friterad potatis!

Vispotje med Bavaria Premium
För det tredje exemplet beger vi oss till stolta, familjeägda bryggeriet Swinkels i nederländska Lieshout. Här har det bryggts prima öl sedan 1700-talet och kändast i Sverige är den ljusa lagern Bavaria Premium, en ölsort som firar 100-årsjubileum år 2025.
I den lilla ölhistoriska orten i norra Brabant äts gärna Vispotje, en klassisk holländsk fiskgryta. I grytan ingår lax, torsk, stora räkor och kokta musslor tillsammans med lök, vitlök och skivad svamp. Fräs lök, vitlök och svamp i olivolja. Koka fräset och fisken i fiskbuljong, vitt vin och grädde med lite maizena. Toppa med färsk hackad dill.
Man kan även variera svampen med zucchini eller ärtor och kokta morötter.
MER LÄSNING
 
                        Svenska klassiker – tipslista
Med dessa öltips fås en resa tillbaka till mellanölsepoken och ölets storhetstid kring förra sekelskiftet. Det vill säga...
LÄS MER » 
                        Lagunitas IPA – mallig 30-åring
In your face-aromer och smaker är devisen hos många IPA-bryggerier idag, men att gå tillbaka till originalet...
LÄS MER » 
                        Handplockat och tyskt – tipslista
Vi väljer en kulturkanon av 6 tyska bryggerier med varsitt klassiskt exempel. Vill du hålla en ölprovning för att få...
LÄS MER »MEST LÄSTA
 
                        Tipslista – 5 öl från sortimentet
Söker du tips på öl som passar till maten? Vi har sammanställt en tipslista där du kan läsa om de olika ölsorterna...
LÄS MER » 
                        Julöl 2024 – med glögg- och cidertips
Det är premiärdags på Systembolaget för årets julöl, liksom i restauranger och barer. Modernt svenskt...
LÄS MER » 
                        Tysk ölgeografi
Lager, oktoberfestbier och weizen från Bayern. Väst- eller östtysk pils. Dortmunder export från Nordrhein-Westfalen – är några exempel...
LÄS MER » 
             
             
            