varfor-oktoberfestol-ar-sa-speciellt
Ölkunskap

Varför oktoberfestöl är så speciellt

Tredje lördagen i september brakar det återigen loss. Då öppnas den historiska oktoberfesten i München, där humleguldet sedan får flöda i 16 dagar. Men vad dricks egentligen? Jo, ett mycket speciellt öl.

Ölet som serveras på Oktoberfest är traditionellt en ”märzen”. Det är naturligtvis bryggt enligt den bayerska renhetslagen från 1487 och kallas så för att ölet förr i tiden bryggdes i mars. Renhetslagen var förresten världens första livsmedelslag, som år 1516 blev uppgraderad till tyska renhetslagen för öl.

Ingen öl under den varma sommaren

Innan man kom på hur man kunde kyla öl var sommarmånaderna ingen bra tid för ölbryggning. Bakterier och andra mikroorganismer trivs i varma temperaturer och det fanns stor risk för att ölet skulle infekteras och bli dåligt under jäsning och lagring. Därför, enligt de bayerska bryggreglerna från 1539, kunde öl endast bryggas från 29 september till 23 april.

Märzen bryggdes i mars med ett recept som gjorde att den kunde klara den långa lagringstiden fram till september. Avgörande var den högre alkoholhalten som gjorde ölet mer hållbart, men även humlen hade en konserverande effekt. Ursprungligen var märzen-öl mörkt och maltigt, men sedan 1800-talet har oktoberfestölen utvecklats och förfinats genom nya maltsorter såsom pilsner-, wiener- och münchnermalt samt en bättre anpassad lagerölsjäst.

Så smakar oktoberfestöl

Oktoberfestöl är en mjuk och fyllig lager där malten ligger i förgrunden och humlen finns i bakgrunden med lägre beska men fina aromer. En karamellig och kexig maltsötma möts upp av jordiga och kryddiga humleinslag i en ren och uppfiskande upplevelse. Självklart är det nuförtiden inte längre förbryggt, men det har fortfarande en stamvörtstyrka på minst 13,5 procent och den traditionellt högre alkoholhalten på 5,5 till 6,2 volymprocent. Oktoberfestölen är gyllene till bärnstensfärgade och glänser medelstarkt.

Endast de sex officiella bryggerierna hemmahörande i München som serverar sin öl på oktoberfesten får benämna ölen Oktoberfestbier. Hofbräu München är ett av de mest ikoniska och hem för det världsberömda Hofbräuhaus i stadens hjärta, grundat redan år 1589. Det är liksom alla sex originalbryggerier även värd för ett av öltälten på festivalen.

Omkring oktoberfesten bryggs även en mängd Festbier-brygder av andra bryggerier. Inte minst av legendariska Brauerei Weihenstephan, världens äldsta bryggeri beläget i Freising strax utanför München. I Weihenstephaner Festbier får du ett skolexempel på hur märzen-öl ska bryggas med utsökt maltton och aningen mer humleinslag.

Anstich

”O'zapft is! Auf eine friedliche Wiesn!” Det betyder “tappat var det här, för en fredlig okotoberfest”. Med de orden av Münchens borgmästare öppnas oktoberfesten genom det högtidliga ”Anstich” i Schottenhamel-Festhalle. I det första ölfatet, traditionellt i ek, slås tappkranen skickligt fast med så få slag som möjligt, tills det speciella ölet kan börja flöda under oktoberfesten.

Hösten är en urgammal säsongshögtid för öl i många länder, grundad i en lång väntan på att äntligen kunna brygga öl igen, och tillsammans med skördefirandet. I Bayern växte den från 1800-talet till att i modern tid bli världens största folkfest.

Redaktionen
redaktionen@ollistan.se

Publicerad 25 Sep 2024