tjeckisk-olhistoria-borjar-med-pasken
Ölkunskap

Tjeckisk ölhistoria börjar med påsken

Öl i Tjeckien är en tusenårig kärlekshistoria och tjeckernas nationaldryck är lika levande idag som någonsin. Från medeltida klostrens fasteöl till nutidens hantverksrevolution, låt oss ta en historisk resa i ölets land.

Den tjeckiska ölhistorien börjar enligt de äldsta befintliga dokumenten på 900-talet, i benediktinerklostret Břevnov utanför Prag. Där bryggde munkarna öl för egen konsumtion, särskilt under fastan inför påsken. De kunde utnyttja ett kryphål i fastereglerna för att njuta av sin öl på fastande mage. Det ledde till att det bryggdes mycket öl under veckorna före påsk. Ölet är än idag en extra populär dryck under fastan och påsken.

klusteröl, monken drycker öl, medeltidsmål av tjeckiska monker

Världsölet böhmisk lager

Senare under medeltiden upphörde kyrkans monopol och ölbryggning spred sig till många städer och till landsbygden för att på 1800-talet få sitt stora genombrott. Visserligen förekom ett öl i pilsnerstil redan i slutet av 1700-talet men det var från år 1842 i Pilsen som utvecklingen av lagerölet kom, det underjästa ölet, idag världskänt som (böhmisk) pilsner.

Det gyllene ölet var torrare, friskare och hade tydligare humlebeska, vilket gjorde det mycket populärt. Det ljusa lagerölet konkurrerade ut de flesta överjästa öl, som mer eller mindre försvann.

Nationaldrycken blomstrar igen

Hundra år senare, efter andra världskriget, tog staten kontroll över ölutbudet och strikta lagar reglerade hur öl kunde bryggas. I över 40 år fanns det bara två typer av öl – en ljus och en mörk lager som bryggdes på traditionellt sätt. Under den här tiden stängdes många bryggerier, men ölkonsumtionen var fortsatt hög.

Dock, med murens fall 1989 tog kommunisttiden slut och öppnade upp för kapitalismen och privatisering. De stora bryggerierna kom men även en mängd små. Idag finns det över 500 bryggerier i Tjeckien och nationaldrycken blomstrar som aldrig förr. En kultur som har överlevt och stått sig stark genom historiens många svängningar.

Budvars 33cl burik med en glas

Budvar och Bernard – typexempel på tjeckisk framgångshistoria

Budějovický Budvar är ett typexempel på historiskt bryggeri som både klarat sig genom förändringarna och som har växt till ett traditionsbevarande och smakbevarande storbryggeri. Ett exempel på medelstort bevarat bryggeri är renoverade Rodinný pivovar Bernard i Humpolec, som parallellt med craft beer-eran har förfinat det historiska ölhantverket.

Vörten är styrkan i tjeckisk öl

Ölvåren är i full gång i Tjeckien, med gyllenskinande, bärnstens och mahognyfärgade sejdlar på soliga uteserveringar. Vackra är även de höga skumkronorna, men viktigast när du beställer en öl är benämningen av vörten och dess styrka.

Att som ny besökare beställa öl i Tjeckien kan vara lite förvirrande i början. Till skillnad från i flera andra länder är öl här inte kategoriserat efter alkoholhalt, utan efter sockerhalten i den ursprungliga vörten, det vill säga stamvörtstyrkan. Som en tumregel är alkoholhalten ungefär hälften av sockerhalten. Historiskt sett klassificeras öl vanligast som "10°" eller "12°." En vanlig öl beställd som "Lager 12" innehåller cirka 5 % alkohol.

Hur mycket skum borde man ha på glaset enligt Budvar?

Erik ”Keg King”

När man avnjuter en öl är det dock inte bara stamvört- eller alkoholstyrka som spelar roll utan även skummet. Tjeckerna tar ölskumskonsten på största allvar. Ett bra skum påverkar inte bara utseendet utan även smaken på ölet. Att vänta på den perfekta ölen med det perfekta skummet är en del av ritualen. Om din öl har mindre än tre centimeter skum bör du klaga. Det finns till och med speciella tjeckiska termer för att beskriva hur mycket skum en öl ska ha. Sanna ölälskare beställer sin öl med bara tre centimeter öl i glaset och resten fylld med skum.

I Sverige kan vi också prova på och lära oss en hel del i ölbarerna. Vi har, tack vare brand managers som Erik ”Keg King” Dellgren (för Budvar och Bernard), relativt gott om klassiska och färska öl på fat och flaska – från historiska öllandet Tjeckien.

Redaktionen
redaktionen@ollistan.se

Publicerad 04 Apr 2025