paskens-smaker
Ölkunskap

Påskens smaker

Påsken är en alltid efterlängtad högtid, med allt från påminnelsen om Bibelns berättelser till många lustiga traditioner och lekar. Nu får vi långhelg och kanske lite semester. Ett perfekt sätt att komma i stämning är matlagning och goda, passande öl att servera.

Fisk, ägg och lamm är grundstenar i påskens måltider, och för många är öl den givna drycken därtill. Traditionellt festliga öl med extra maltighet och ofta mörkare till färgen. Vi tittar lite närmare på påskens smaker och inte minst ölen.

Påskfesten hör ihop med fastan

Traditionen med öl till påsk går tillbaka till medeltiden i Tyskland och är nära kopplad till fastan och påskfirandet. Under 40 dagars fasta avstod man traditionellt från både kött och alkohol fram till påsk. Än idag är det många som använder fastan för att undvika sötsaker, alkohol eller annan mat och dryck.

I och med att fastan bryts vid påsk hittar den lyxigare maten tillbaka till menyn. Precis som långt tillbaka i tiden tillagas idag delikatesser såsom påsklamm till högtiden – och viktigt är att det finns öl på bordet. Det är därför man i århundraden har bryggt öl under fastan speciellt för det festliga tillfället. Men hur smakar då påskens öl?

Påsköl varianter av märzenöl

Förr var påskölen oftast starkare än idag. Det beror på att öl inte kunde kylas på sommaren, så bryggerier bryggde ölet kraftigare efter vintern för att förlänga dess hållbarhet. Så skapades stilen märzen, som fått sitt namn från bryggningen i mars. Idag finns det tillräckliga alternativ för kylning, men ursprunget till påskölet kan fortfarande kännas igen som en variant av märzen.

Påsköl har en något högre vörthalt än till exempel ljus lager och en medelstor beska. När det kommer till alkoholhalten brukar den ligga på mellan 5 och 6 procent. Påsköl är visuellt vackra, de lyser gyllene, bärnsten eller kopparfärgat och toppas med finporigt vitt skum. De är smakrika, men de skiljer sig också från bryggeri och land. En komplex maltblend är inte ovanlig, med en mäskningsprocess som tar fram till exempel blommiga toner eller kryddighet.

Serveringstips och stjärnglänsande påskrecept

De flesta gillar att lyxa till det på påsk, vare sig det är med en lång brunch eller med den traditionella lammsteken till lunch, förutom fiskrätter, sill och ägg. Påskens öl behöver passa till rejäla rätter och även goda kakor. Vi har valt ut två lager och två ale med typiska påsksmaker för vårt påskbord: Bernard Amber Lager, Arboga Mörk Lager, Shepherd Neame Bishops Finger och S:t Eriks IPA, nu även på burk!

Här får du fyra goda exempel på maltdrivna smaker med lätt karamelliga, fruktiga och rostade toner, men även med olika örtig och blommig humlekaraktär. I S:t Eriks IPA även med ett extra humlebett som går fint ihop med maten.

Gå till tipslistan – läs mer och hitta på Systembolaget.

Och på tal om S:t Eriks Bryggeri och som recepttips, vill vi åter lyfta fram en riktig höjdarmeny i samarbete med stjärnkocken Mathias Dahlgren, som togs fram till påsk för precis tio år sedan:  Mathias Dahlgrens tre påsktips. De består av svensk lammstek med pumpa och ramslök, glömda kokta ägg med rökt majonnäs och rostat rågbröd med krossad potatis, böckling, pepparrot och dill.

Ladda ner och läs hela receptet som pdf här.

Redaktionen
redaktionen@ollistan.se

Publicerad 20 Mar 2024