Öl på tjeckiska
Světlé, polotmavé och tmavé eller výčepní, ležák och speciální? Rena grekiskan för många, men vi pratar här om tjeckiska ölstilar – de smakrika lagerölen och deras färggranna indelning från mörkt gyllene till mahogny.
Lika vackra som en lövskog om hösten och dessutom med passande smaker för årstiden delas tjeckisk ”pivo” traditionellt in efter stamvörtstyrka – från ”fatöl” och ”lager” till ”specialöl”. Och färgmässigt från ”ljus” och ”halvmörk” till ”mörk”.
De här grundorden kan paras fritt, det vill säga färgerna světlé, polotmavé och tmavé kan vara både stilarna výčepní, ležák och speciální. Från ljust till mörkt lageröl vare sig det gäller stilarna fatöl, lager eller special.
I Tyskland och Sverige heter en liknande indelning schankbier, vollbier och starkbier eller folköl, mellanöl och starköl. Men medan vi i Sverige är mer strikt bundna till alkoholstyrkan och i Tyskland både till alkohol- och stamvörtstyrka är den senare viktigast i Tjeckien.
Några exempel
Vi tar hjälp av populära bryggeriet Pivovar Bernards sortiment för att ge några exempel:
En světlé výčepní som ibland dyker upp i tillfälliga sortimentet (håll utkik) är Bernard Kvasnicové Pivo 10°. Det vill säga en ljus böhmisk pilsner med 4,2 % alkoholstyrka.
En světlé ležák är Bernard Bohemian Lager 12°. Ljus böhmisk pilsner på 4,9 %.
En extra lyxig světlé ležák är Bernard Celebration Lager 12°. Ljus böhmisk pilsner på 5,0 %.
En polotmavé ležák är Bernard Amber Lager 12°. Mellanmörkt wieneröl på 5,0 %.
En tmavé ležák är Bernard Dark Lager 12°. En (černý) dunkel på 5 %.
Vi vill också säga att det finns fler underkategorier och fler exempel. Inte minst Budějovický Budvar som brygger en av tjeckiens mest berömda světlé ležák. Likaså en av de mest välsmakande, bland annat på grund av den långa mognadstiden på 3 månader. I Budvar Original Czech Lager får du en premium böhmisk pilsner till stamvörtstyrka 12° och alkoholstyrka 5,0 %
Karaktären i tjeckisk lager
Men hur smakar det, frågar du kanske nu? I tjeckisk bryggning av lageröl jäser man i något svalare temperatur och under fler dagar. Man låter sedan lite fällning finnas kvar och till sist inte låta kolsyran dominera eller få för stora bubblor. (Sen ska vi här inte trassla in oss i dubbel dekoktion till skillnad från infusionsbryggning med mera.)
Tillsammans ger detta en både robustare och aning kolasötare smak, samtidigt som ölet är fylligare och mjukare i munkänsla och smak. Humletonerna och beskan är också viktiga inslag, utan att ta över.
Dessutom ser tjeckisk öl mycket vacker ut. Světlé ležák är djupare till utseendet och inte lika ljus som internationell lager. Även de mörkare sorterna har ett härligt färgdjup. Håll upp en polotmavé ležák mot ljus och beundra färgstänken.
Tjeckien anses av många kännare som världsmästare på ljus lager, men vad är hemligheten. Bryggeriägaren Stanislav Bernard uttryckte det enkelt och genialt. Utan att avslöja för mycket.
”Vad som skiljer tjeckisk ljus lager från all annan lager i hela världen är att den är mörkare och mindre kolsyrad.”
Och i stort sett är det så enkelt.
Na zdraví!
MER LÄSNING
Kyrkan och ölen – Historiens vingslag i en flaska öl
Före vi kunde brygga öl i bryggerier med moderna tekniker var klostren och kyrkorna centrum för...
LÄS MER »Porter och stout – visste du att?
De nästan helt svarta porter och stout är en kategori öl som sticker ut och har en egen stolt historia. De är...
LÄS MER »Varför oktoberfestöl är så speciellt
Tredje lördagen i september brakar det återigen loss. Då öppnas den historiska oktoberfesten i München, där...
LÄS MER »MEST LÄSTA
Julöl 2024 – med glögg- och cidertips
Det är premiärdags på Systembolaget för årets julöl, liksom i restauranger och barer. Modernt svenskt...
LÄS MER »Tipslista – 5 öl från sortimentet
Söker du tips på öl som passar till maten? Vi har sammanställt en tipslista där du kan läsa om de olika ölsorterna...
LÄS MER »Tipslista – Tysk pilsner i fokus
Inför fotbollsfesten i Tyskland 14 juni-14 juli tipsar vi om tysk pilsner för din egen fotbollsfest där hemma...
LÄS MER »