DAB - En tvättäkta Dortmunder Premium Lager
DAB är känd som ”en äkta öl, framställd av riktiga människor, från en verklig plats”. Alla öldrickare – från Dortmund till Paris, Japan, Australien eller USA – kan vara helt säkra på att DAB alltid smakar på samma sätt. Aromatisk, smakrik, mjuk. Upplevelse, kvalitet och hållbarhet är garanterad var du än befinner dig i världen. God, komplex och törstsläckande, lätt att para ihop med det mesta på tallriken. Ända sedan DAB Export spred sig internationellt har ölen varit marknadsledande och bryggeriet har gått i bräschen för innovation, hållbarhet och kvalitetstänk.
Den som beställer en ”stor stark” på puben får med största säkerhet en ljus lager i glaset. Den varierar ofta i kvalitet, men de flesta sorterna härstammar märkligt nog ändå från en och samma ölstil med rötterna i 1800-talets Dortmund. Dortmund Lager. Tyskland är en ölnation med gamla anor men länge ägnade man sig historiskt åt ale, då den kunde jäsas i varmare temperaturer. Sedan kom pilsnern i mitten av 1800-talet med ursprung i Böhmen. I Tyskland kallade man den för Pilsener, eller rätt och slätt Pils.
I slutet av 1800-talet gjorde sig istället Dortmund Lager känd internationellt. Bryggeriet bakom denna helt nya stil och blivande exportsuccé hette DAB. Man hade skapat en, för den tiden, väldigt originell typ av öl. En lager framställd på bara malt, en så kallad helmaltsöl, som var mindre bitter än pils, men med längre hållbarhet. Faktum är att ölen framställdes med mer humle, med kraftfullare malt och högre stamvörtstyrka för att ge egenskaper att klara av långa resor. Tanken var att ölen väl framme på destinationen skulle blandas ut med lite vatten för att återgå till den gängse, lite lättare stilen. Men icke sade Nicke. Man drack den som den levererades, och njöt hämmat! DAB Export var född.
DAB Export satte alltså Dortmund, som ligger i västra Tyskland, på kartan och den internationella succén var ett faktum. I Sverige till exempel är den än idag det största, mest populära varumärket i sin kategori. Hur lyckades man så otroligt bra?
Det finns flera anledningar som ledde till den goda smaken och höga kvaliteten. En av dem är att sonen till bryggeriets grundare, Laurenz Fischer, studerade kemi. Kemister är som bekant alltid bra att ha till hands i bryggar-sammanhang. Laurenz anses till och med allmänt som grundaren till klassisk, organisk kemi och fick minsann Nobelpriset 1902. Vilken bedrift!
På grund av honom och hans djuplodande kunskaper behövde man inte längre förlita sig enbart på smak- och doftsinnet på DAB, utan man kunde även luta sig mot vetenskapen. Jästen, vörtens sammansättning, alkoholhalten. Allt kontrollerades, mättes och styrdes rigoröst. Kvaliteten på och njutningen av den färdiga, autentiska ölen höll sig jämn och helt perfekt året om.
Man var, och är, otroligt noga från start till mål och en annan anledning till framgången var att man även var först med ett eget kylsystem och räknas som en riktig pionjär i ölbranschen. Detta med kylsystemet förändrade allt. Nu kunde man plötsligt styra temperaturen och jäsa sin underjästa lageröl året runt! Heureka.
När smakar då en DAB Export som bäst? Nästan närsomhelst. Med sin krämiga, smakrika men ändå lätta och fräscha stil är den god att njuta kall rakt upp och ner, den går fint att dricka till små tilltugg eller snacks, och sist men inte minst är den absolut fantastisk att klunka till vår svenska husmanskost i form av köttbullar, kåldolmar eller fläsklägg men även Jansons frestelse, varmrökt lax eller varför inte en kycklingsallad eller varm smörgås? Möjligheterna är oändliga.
MER LÄSNING
Kyrkan och ölen – Historiens vingslag i en flaska öl
Före vi kunde brygga öl i bryggerier med moderna tekniker var klostren och kyrkorna centrum för...
LÄS MER »Porter och stout – visste du att?
De nästan helt svarta porter och stout är en kategori öl som sticker ut och har en egen stolt historia. De är...
LÄS MER »Öl på tjeckiska
Světlé, polotmavé och tmavé eller výčepní, ležák och speciální? Rena grekiskan för många, men vi pratar här om tjeckiska ölstilar – de...
LÄS MER »MEST LÄSTA
Julöl 2024 – med glögg- och cidertips
Det är premiärdags på Systembolaget för årets julöl, liksom i restauranger och barer. Modernt svenskt...
LÄS MER »Tipslista – 5 öl från sortimentet
Söker du tips på öl som passar till maten? Vi har sammanställt en tipslista där du kan läsa om de olika ölsorterna...
LÄS MER »Tipslista – Tysk pilsner i fokus
Inför fotbollsfesten i Tyskland 14 juni-14 juli tipsar vi om tysk pilsner för din egen fotbollsfest där hemma...
LÄS MER »