Birra Moretti – öltradition mellan Dolomiterna och Adriatiska havet
Så här års vill man gärna drömma sig bort till ljusare och varmare breddgrader. CraftBeer.se har därför styrt kosan till Italien, för att smaka på ljuvlig mat och dryck nära Adriatiska havet. Vi tar utgångspunkt i italienarnas mest omtyckta bryggeri, Birra Moretti, för att anta ett ölperspektiv.
Från en lång historia i Italiens nordöstra hörn blev Birra Moretti sakta nationellt mer spritt och på senare decennier har bryggeriet blivit hela Italiens gunstling när det kommer till landets öltradition. Från ölpionjär på 1860-talet till världskändis på 2020-talet, Birra Moretti representerar Italiens stoltaste öltradition.
Gjorde ljust öl känt i Italien
Udine, den vackra staden i Friulien mellan Adriatiska havet och Dolomiterna, är med sin bevarade renässansarkitektur, sina frodiga, skiftande omgivningar och starka ekonomi även hem för Birra Moretti. Grundat 1859 av Luigi Moretti var bryggeriet även en kombinerad isfabrik med sin närhet till det kyligare bergsområdet. Det hade också betydelse som föregångare inom öl i pilsner- och helles-stil. Ljust öl var då precis i sin linda och både den underjästa metoden och möjligheten till nedkylning av större mängder var fortfarande sällsynt.
Birra Moretti skapade tidigt sitt berömda lagerölrecept som är oförändrat än idag. Med influenser från de första pilsnerölen i grannländerna användes finaste pilsnermalt, den då nyupptäckta pilsnerjästen och en bayersk blend av ädelhumle. Men, man hade även sitt fina vatten och försåg maltrostningen med en dos majs, som ger viss likhet med de mjuka veteölsbrygderna i Bayern.
Italian pilsner i originaltappning
Resultatet är en ljust gyllenskinande lager i egen italiensk stil med stor skumkrona. Doften är sött maltig med inslag av digestivekex och nyslaget hö. Kroppen är medelstor med en mjuk struktur och har en väl balanserad smak av malt och humle med söta och beska inslag samt toner av ljust bröd, hö, honung, karamell och citrus, som hänger kvar i den friska eftersmaken.
Idag när italian pilsner blivit högsta mode i craft beer-världen är Birra Moretti ölet som har den historiska referensen. Skillnaden är att de moderna craft beer-versionerna är torrhumlade, vilket den ursprungliga italienska pilsnern inte är.
Friulien – ett matparadis
Nordöstra Italien är en region med stor kärlek till mat och en riklig tillgång på grönsaker, frukt och vin – och regionen är även känd för sin export. Här tillverkas även den gräddiga och halvmjuka Montasioosten, delikat som dessertost men även i maträtter. Inte minst i lokala rätten Frico, som är en langosliknande kreation bakad med mjöl, potatis, lök och Montasio friterad i olivolja.
Såklart har Udine och Friulien sin egen skinksort, Prosciutto di San Daniele, gjord på lokal lantras och saltad med lokalt havssalt. Men, vårt middagsval att para ihop med Birra Moretti går till gnocchi och ett recept direkt från en liten restaurang i Montepulciano d´Abruzzo.
Färsk Gnocchi och Birra Moretti
Den färska potatisgnocchin med ruccola, parmesan, fläskfärs och grädde gifter sig mycket snyggt med Birra Morettis både runda och torra smak där citrusbeskan lyfter fram smakerna. Magiskt! Se receptet här.
Som ni vet är vi alltid för alkoholfria alternativ och då vill vi förstås rekommendera Birra Moretti Zero. Även den har mycket karaktär och fungerar utmärkt med till exempel italienska rätter. Den mjuka strukturen, de eleganta malttonerna och fruktigheten är det som glädjer den som vill hoppa över alkoholen.
Mustaschmannen
Och hur var det nu med ”mustaschmannen” på Birra Morettis etiketter? Jo, det får vi säga är en ikonisk bild för den italienska ölkulturen. Birra Morettis devis är att etiketten ”påminner oss om var vi kom ifrån och för vem vi brygger vårt öl”.
Legenden säger att den mustaschprydda mannen, som blåser av skummet från sin ölsejdel, fotograferades 1942 av Luigi Morettis granne drickandes öl på Trattoria Boschetti i Udine, och att fotot sedan dess är en del av logotypen för alla Birra Morettis öl.
MER LÄSNING
Kyrkan och ölen – Historiens vingslag i en flaska öl
Före vi kunde brygga öl i bryggerier med moderna tekniker var klostren och kyrkorna centrum för...
LÄS MER »Porter och stout – visste du att?
De nästan helt svarta porter och stout är en kategori öl som sticker ut och har en egen stolt historia. De är...
LÄS MER »Öl på tjeckiska
Světlé, polotmavé och tmavé eller výčepní, ležák och speciální? Rena grekiskan för många, men vi pratar här om tjeckiska ölstilar – de...
LÄS MER »MEST LÄSTA
Julöl 2024 – med glögg- och cidertips
Det är premiärdags på Systembolaget för årets julöl, liksom i restauranger och barer. Modernt svenskt...
LÄS MER »Tipslista – 5 öl från sortimentet
Söker du tips på öl som passar till maten? Vi har sammanställt en tipslista där du kan läsa om de olika ölsorterna...
LÄS MER »Tipslista – Tysk pilsner i fokus
Inför fotbollsfesten i Tyskland 14 juni-14 juli tipsar vi om tysk pilsner för din egen fotbollsfest där hemma...
LÄS MER »