
Ljust och fräscht – som belgiska ales
Belgiska öl, eller belgoöl, är något som finsmakare gärna svänger sig med. De är också en stor orsak till att vi svenskar sedan 1990-talet fick ett bredare intresse för öl. Därför att mångfalden och smakrikedomen är så stor.
Blond, bruin, dubbel, tripel, gouden, oud, lambik, witbier och trappist är några av de många beteckningar du hittar i belgiska ölmenyer. Här ska vi titta närmare på kategorin ”ljust och fräscht”, något som belgoöl av den ljusare sorten verkligen gör skäl för. Då menar vi ale-stilarna blond, gouden (golden) och tripel.
Gemensamt för dem är att de huvudsakligen har ljus pilsnermalt i maltblenden, att de använder smakrika och kryddiga jäststammar och att de använder europeisk ädelhumle för beskan.
Skillnaderna däremot är att gouden och tripel inte sällan använder kandidsocker, extra smakrik jäst och tillför mer humlearomer. Detta tillsammans med en högre vört- och alkoholstyrka jämfört med blond.
När de belgiska finölen kom till Sverige
I Sverige blev vi framför allt bekanta med de belgiska ljusa alen efter medlemskapet i EU 1995, då det blev tillåtet att importera och servera starkare öl än ”starköl”. Först ut var det berömda gourmetölet Duvel, en gouden speciaalbier (eller golden strong ale internationellt).
Förutom introduktionen på Systembolaget bidrog även krogar till nyfikenheten för de lyxiga belgarna. Inte minst öppnades Duvel Café i anslutning till Pressklubben i Stockholm.
En självklar expert på området är Andrew Reed, amerikan med en långvarig passion för belgiska hantverksöl och sedan några år Brand Manager i Sverige för Duvel Moortgat:
Duvel har en speciell plats
– Stilen belgian strong golden ale är passande nog uppkallad efter färgen och styrkan på ölet. Dessa öl är skinande, gyllene och filtrerade, och över 7 %. Stilen är generös, varför nästan vilket öl som helst med gyllenfärg och hög alkoholhalt får plats i kategorin. I Duvels fall är färgen gyllenljus, med en ”djävulsk” alkoholstyrka på 8,5 %.
– Det som gör Duvel så speciellt är omsorgen och kvalitén som har lagts ned på den. Duvel Moortgat använder den finaste malten, blandad med Saaz- och Styrian Golding-humle och vatten från källan i berget under bryggeriet. Jäststammen kultiverades från en flaska öl som togs med hem från en resa till Skottland för över hundra år sedan, och är fortfarande samma speciella jäst de använder idag.
La Trappe – Belgisk blond i deluxversion
Andra fina exempel på ljus belgisk öl är de klassiska trappistölen bryggda av trappistkloster framför allt i Belgien och på kontinenten. Blond och tripel är de ljusa stilarna där den förstnämnda är ett smakrikt och friskt bordsöl medan det sistnämnda är kraftigare och kryddigare, men fortfarande med stor fräschör.
Nederländska Abdij Koningshoeven brygger de utsökta ölen La Trappe, ett namn hämtat från det franska klostret La Trappe som på 1700-talet var först med att skapa ”trappistöl” till försäljning. Bryggeriet i Koningshoeven har både en historia som kommersiellt bryggeri och strikt ideellt, därav bryggs idag en relativt stor bredd av trappistcertifierade ölsorter, såväl traditionella som mer moderna.
La Trappe finns idag som blond, dubbel, tripel, quadrupel, witbier och bocköl, men även i några specialölsvarianter – alla öl tillkomna med ett genuint omsorgsfullt och tidskrävande hantverk, huvudsakligen med lokalt odlade råvaror.
La Trappe Blond är sprudlande och humlebetonad. Kombinationen av den aromatiska humlen och La Trappes särskilda jäst är vackert integrerad. Maltigt, aromatiskt fruktigt och friskt med rund finish och en mjuk beska.
MER LÄSNING

Kyrkan och ölen – Historiens vingslag i en flaska öl
Före vi kunde brygga öl i bryggerier med moderna tekniker var klostren och kyrkorna centrum för...
LÄS MER »
Porter och stout – visste du att?
De nästan helt svarta porter och stout är en kategori öl som sticker ut och har en egen stolt historia. De är...
LÄS MER »
Öl på tjeckiska
Světlé, polotmavé och tmavé eller výčepní, ležák och speciální? Rena grekiskan för många, men vi pratar här om tjeckiska ölstilar – de...
LÄS MER »MEST LÄSTA

Julöl 2024 – med glögg- och cidertips
Det är premiärdags på Systembolaget för årets julöl, liksom i restauranger och barer. Modernt svenskt...
LÄS MER »
Tipslista – 5 öl från sortimentet
Söker du tips på öl som passar till maten? Vi har sammanställt en tipslista där du kan läsa om de olika ölsorterna...
LÄS MER »
Tipslista – Tysk pilsner i fokus
Inför fotbollsfesten i Tyskland 14 juni-14 juli tipsar vi om tysk pilsner för din egen fotbollsfest där hemma...
LÄS MER »