Kombinera ljus belgisk ale med rätt mat
Till de ljusa, klassiska ölstilarna belgisk blond och gouden finns en lång tradition av att kombinera med god mat – därför att de gör sig så utmärkt som matöl. Här har du några förslag på rätter och tilltugg.
Ända sedan ölstilarnas introduktion på belgiska ölkaféer i början av 1900-talet har blonda ales varit omtyckta tillsammans med fisk och skaldjur eller med tilltugg i form av klosterostar och charkuterier. Gärna tillsammans med rotfrukts- och selleristavar dippade i stark senap och sellerisalt.

Panerad fisk (prova med panko) och öl- eller vinkokta musslor tillsammans med frites är den mest kända serveringen. Även barbeque är fullt gångbart till de goda ölen.
Här vill vi dock lyfta ölens potential ännu högre och föreslå Rimmad torsk med skummig musselsås, ett recept av Vinlistans Anette Rosvall. De många fina smakerna av fisk, skaldjur, sidfläsk, vin, lök och vitlök tillsammans med den örtiga oljan bärs fram och kontrasteras av ölens sötma, kryddor, aromer och munkänsla.

MER LÄSNING
Hitta din Arbogafavorit
Traditionell svensk lager är något många ölkunder återkommer till. Arboga Bryggeri erbjuder fyra utgåvor, i fyra stilar, för...
LÄS MER »
Jul- och vinteröl 2025 – tipslista
Vi handplockar mörka öl för vintern och julen 2025. Här får du samtidigt förslag till provningspaket ur den...
LÄS MER »
Duvel – smak som står sig över tid
Det blonda ölet Duvel är unikt i Sverige, som ett av de första belgiska finsmakarölen att importeras när Sverige...
LÄS MER »MEST LÄSTA
Handplockat och tyskt – tipslista
Vi väljer en kulturkanon av 6 tyska bryggerier med varsitt klassiskt exempel. Vill du hålla en ölprovning för att få...
LÄS MER »
Tipslista – 5 öl från sortimentet
Söker du tips på öl som passar till maten? Vi har sammanställt en tipslista där du kan läsa om de olika ölsorterna...
LÄS MER »
Julöl 2024 – med glögg- och cidertips
Det är premiärdags på Systembolaget för årets julöl, liksom i restauranger och barer. Modernt svenskt...
LÄS MER »