svensk-ol-och-alkoholfritt-till-midsommarmaten
Inspiration

Svensk öl och alkoholfritt till midsommarmaten

Midsommarfirandet är Sveriges mest kända festtradition utomlands, med över 2000 års historia. Smörgåsbordet och dryckerna därtill spelar en viktig roll, inte minst svenska hantverks- och historiska öl? Även för den som föredrar alkoholfritt.

Glädjen över ljusets återkomst är djupt rotad i den nordiska kulturen. Dagen för sommarsolståndet är den längsta dagen på året, medan dagen för vintersolståndet markerar den längsta natten på året. Dagar som i historien är symboliska för död och återfödelse.

Kvarlevor från medeltiden är även de magiska sederna kring midsommarfirandet, som i Sverige bygger på landsbygdsbefolkningens starka tro på naturens inverkan på livet. Grödor var en del av rituella handlingar, så som att äta och dricka dem rikligt för att skänka lycka åt hem och gård. Blomsterkransen som bärs på midsommarnatten ska dessutom sparas, torkas och som en symbol för återfödelse och fertilitet för att ta dig igenom den kalla, mörka vintern.

Ölen fullbordar buffén

Dansen och sången är en lika viktig del av midsommarfesten. I centrum står dock smörgåsbordet, med snaps och öl. Brännvin och akvavit är förmodligen den svenskaste alkoholdrycken vi har och framför allt till midsommar ska det sjungas nubbevisor för att höja både dryck och stämning.

Vad väljer vi då för öl i Sverige som passar ihop med både snapssmaker och smörgårdsbord? Svaret är att sedan 1800-talet har pilsnerölet kommit att bli standarddrycken och allra helst lokalbryggd i Sverige. De typiska brödiga, lätt beska och nyslaget hö-tonerna i fin ljus lager gifter sig alldeles fantastiskt med bufféns sill, köttbullar, knäckebröd med ost med flera. Men, inte minst till brännvinernas kryddor.

Det är samtidigt av betydelse att ölen har god vörtstyrka och smakrikedom för att bära genom rätternas och kryddornas sensationer för smaklökarna. Blaskiga öl klarar sig smakmässigt inte genom en midsommarsittning.

Svensk ölkaraktär matchar nubben

Precis så som brännvinskryddningar utvecklades för länge sedan för att matcha midsommarmaten bryggdes svenska öl med smaker för att passa bägge två. Ypperliga exempel på det är Arboga Originalet, med recept från sent 1800-tal, liksom hantverksölet S:t Eriks Ljus Lager, som delvis är en återskapelse av S:t Eriks Lager från samma tid.

I modern tid har vi ju dessutom upplevt en enorm renässans för hantverksbryggda öl med alla möjliga historiska ölstilar. Av dessa har pale ale och india pale ale visat sig vara riktigt fina, nya tillskott till midsommarfirandet. Den markerade, aromatiska humlen är som gjord för att smakas ihop med kummin-, fänkåls- och dillstinna nubbar tillsammans med sältan i sill, lax, ostar och till exempel köttbullarna.

Även ale och alkoholfritt har slagit sig in

Allra bäst till midsommar blir det med lokala, svenska hantverksale, särskilt med balanserade och sessionvänliga smaker.

Ett annat ölsegment som har växt explosionsartat i vår tid är alkoholfritt. Och visst, det går idag att få legitimt stilrena och smakrika öl där alkoholen har reducerats bort. Sverige ligger här i framkant med hantverksbrygder från Sigtuna Brygghus och S:t Eriks Bryggeri med flera.

Svensk, alkoholfri lager, pale ale och IPA i craft beer-genren står definitivt upp mot midsommarens många smakutlevelser och låter dig dessutom ta bilen eller cykeln hem, lugnt och praktiskt i den ljusa sommarnatten.

PS. En annan modern uppfinning med stor framgång är alkoholfri snaps. Skåne Alkoholfri visar att ingenting är omöjligt för en komplett alkoholfri midsommarafton inklusive all dess goda mat och dryck.

Läs tipslistan till Svensk öl och alkoholfritt till med midsommarmaten

Redaktionen
redaktionen@ollistan.se

Publicerad 17 Jun 2024