Oktoberfesttips – öl, tilltugg och ett vin
Hur tar vi oss an oktoberfesttiden här i Sverige? Här kommer ett par utvalda tips på öl, och även på tilltugg och till och med passande vin som variation eller komplement. Men först lite kuriosa.
När man pratar om München och oktoberfesten finns en historisk plats framför andra – Hofbräuhaus am Platzl. Det grundades redan 1589 som hovbryggeri åt hertig Wilhem V. 350 år senare, 1939, övergick Hofbräu München i statlig ägo och huset är än idag vackert bevarat mitt i staden.
Själva ölbryggningen flyttades på 1800-talet till Innere Wiener Straße där Hofbräukeller med en av Münchens vackraste biergarten fortfarande ligger idag. Sedan slutet av 1980-talet har bryggningen bedrivits i München-Riem, varifrån vi får vårt berömda första ölval:
Öltips
Hofbräu Oktoberfestbier serveras under oktoberfesten som ett av de sex officiella festivalölen. Som en klockren representant för märzen-stilen, det traditionella, lite fylligare och kraftigare lagerölet, får du mörkt gyllene toner av både ljus pilsnermalt och sötare münchnermalt. Ur den traditionella, bayerska humleblenden kommer jordiga, kryddiga och söta inslag som elegant väger upp vörtens karamelliga toner. Mycket ren och frisk i eftersmaken.
Är det någon som kan brygga öl i München, åtminstone i utkanten i Freising, så är det Brauerei Weihenstephan. Berömt som världens äldsta, aktiva bryggeri, grundat år 1040, men även för sin bryggmästarakademi, brygger man till oktoberfesttider sin Weihenstephaner Festbier. Även här får du urtypisk märzenstil, med en aning lättare och humligare karaktär än de kraftigaste kollegorna. Fortfarande med karamellig sötma men med lite mer beska för en utsökt fin balans.
Mat därtill
Servera dessa festöl vid 7-9 °C och om inte som i Bayern med weisswurst, knödel och surkål så gärna med en läcker oktoberfestbricka. Den kan gärna innehålla alpost, jägerwurst, mettwurst och salta pinnar, tillsammans med nyskördad, riven morot, vitkål, tomater och rädisor. Även pickles passar till.
Vill du sedan utöka festen till mer matfokus, ta då en tur i grönsakslandet och gör en skördemåltid, kombinerat med skogens guld, kantareller, och med krabba eller gös.
Vin- och restaurangtips
Till en sådan middag rekommenderar vi som trevlig inspiration även en Leth Riesling Selection för vindrickarna. Och, till sist, vill du få allt detta goda ute på lokal? Besök då våra vänner på den tyska Restaurang Liebling [https://www.restaurangliebling.com/] i Stockholm. En bättre tysk mat- och dryckesupplevelse får du leta efter.
MER LÄSNING
Klassiska IPA-toner till maten
S:t Eriks IPA är inne på sitt 15:e år och har blivit en svensk IPA-klassiker, numera på snygg och smakbevarande burk...
LÄS MER »Jul 2024 med klassisk glögg
”Vuxen, stram och ståtlig.” Så definierar vi karaktären på vår favoritglögg. Här snålas inte på basvinet gjort på...
LÄS MER »Julöl 2024 – med glögg- och cidertips
Det är premiärdags på Systembolaget för årets julöl, liksom i restauranger och barer. Modernt svenskt...
LÄS MER »MEST LÄSTA
Tipslista – 5 öl från sortimentet
Söker du tips på öl som passar till maten? Vi har sammanställt en tipslista där du kan läsa om de olika ölsorterna...
LÄS MER »Julöl 2024 – med glögg- och cidertips
Det är premiärdags på Systembolaget för årets julöl, liksom i restauranger och barer. Modernt svenskt...
LÄS MER »Tipslista – Tysk pilsner i fokus
Inför fotbollsfesten i Tyskland 14 juni-14 juli tipsar vi om tysk pilsner för din egen fotbollsfest där hemma...
LÄS MER »