Klara och disiga öl till nyårsmenyn
Vad föredrar du? Klara och filtrerade eller disiga och ofiltrerade öl? Oftast är svaret bestämt det ena eller det andra. Samtidigt erbjuder Systembolaget idag betydligt fler grumliga alternativ jämfört med för bara några år sedan, vilket har skapat ett intresse för dem. Vi rekommenderar en kombinerad ölprovning och nyårsmeny för att få koll på smakerna och skillnaderna.
Enligt den traditionella skolan brukar man säga att ett öl ”inte är färdigt förrän det är klart”, medan moderna craft brewers gärna låter partiklar av malt, jäst, humle eller smaksättningar vara kvar för olika effekter. Vare sig det gäller lageröl, aletyper, syrliga öl eller andra kategorier är smakskillnaden tydlig. Och, inget är mer rätt eller fel än det andra.
Bland annat handlar det om att jästen i underjästa lageröl ska sjunka till botten medan jästen i överjästa ales får flyta omkring. Därtill styr bryggaren grumligheten genom att använda mer proteinrik malt med vete eller havre, eller låter humlepartiklar finnas kvar. Till sist kan allt filtreras olika hårt. Resultatet är olika både för ögat och munnen, men den genomgående skillnaden är mer nyanserade och torrare smaker i klara öl medan disiga öl är mjukare och fylligare.
Nyårsmeny med ölprovning
En trevlig övning är att prova de olika ölstilarna tillsammans med en hel matmeny och så här års med en fantastisk nyårsmeny signerad Anette Rosvall. Förslag:
Prova förrätterna Mousse på rökt lax och Råbiff på ren tillsammans med Weihenstephaner Kellerbier respektive Radeberger Pilsner. Upptäck skillnaden mellan ofiltrerat och filtrerat där en kellerbier möter upp fettet, röktonerna och sältan hos laxen och rommen på bästa sätt men även matchar kavringen.
Den smakrika, lite torra och beska pilsnern passar i sin tur mycket fint ihop med råbiffen och tillbehören pepparrot, hjortron och ost.
Den gräddiga, mustiga och kryddiga smaken hos Filé med pepparsås och potatisfondant rekommenderas tillsammans med S:t Eriks Gyllene IPA respektive WarPigs Wheezin’ The Juice. Ölens humlearomer förstärks liksom maträttens alla smaker, men på olika sätt. Upptäck skillnaden.
Till efterrätten Hallonsemifreddo rekommenderar vi att prova en given, filtrerad surölsklassiker i form av Timmermans Framboise, för kompletterande smaker, och jämför den med aktuella nyheten från göteborgska Fermenterarna, Cuddle or Die, en pastry sour med svarta vinbär, guava, yuzu och vanilj.
Gå till receptet Nyårsmeny >>> https://vinlistan.se/recept/nyarsmeny/
Ölkunskap – filtrerat eller ofiltrerat
Lageröl
Ljus lager såsom pilsner, dortmunder eller helles är sedan länge urtypen för klart, vackert öl, med en skinande färgskala från ljust gyllene till bärnsten. Till smaken ska den vara nyanserat brödig, örtig samt lätt söt och torr med märkbar beska. Viktigt är att maltens stil och rostningar kommer fram, liksom den kokade humlen. I denna rena ölstil är också vattenkaraktären viktig, helst ska det ha källvattentoner.
En disig ljus lager såsom kellerbier eller zwickel är ofiltrerad och kortare lagrad (även kallat färsköl). Karaktären blir då mjukare, knäckigare och har fruktiga inslag från jästestrar. Även humlearomerna blir tydliga av sötman.
Aletyper
De stora ölländerna Storbritannien och Belgien har sedan 1800-talet bryggt klara och smakrika ales i mycket vacker färgskala från pale, bitter och golden ale till mild, bruin och donker. Även när de är filtrerade finns mycket jästestrar kvar och en hel del maltsötma som ger fyllig smak med karamelltoner. Fruktigheten är tydlig liksom ibland kryddighet och beska.
I USA revolutionerade man på 1990-talet aletrenden med american pale ale och american IPA, genom att tillföra nya humlesorter med hög syra och stora aromer. Gemensamt för de flesta filtrerade ales är att inte bara ölen utan även smakerna och aromerna är klara och nyanserade där ofta humlen är mest framträdande i de amerikanska varianterna.
Ännu en revolution kom på 00-talet när amerikanska bryggerier på östkusten började att experimentera med ofiltrerade IPA med havre och vete i maltblenden eller med torr- och efterhumling. De kallas hazy IPA eller New England IPA och är något av det hippaste man kan dricka som ölälskare idag. Smaken är krämig, citrusfrisk och söt, med massor av fruktaromer och varierande syrlighet liksom beska.
Andra klara eller disiga öl
Bland fler öltyper som bryggs både klara och disiga finns veteöl, saison och spontanjästa öl. Tysk hefeweissbier och belgisk witbier eller saison är klassiska, grumliga ölstilar med egna smakpaletter av nejlika, banan, citrus, vanilj och peppar. Weissbier kommer även klar (kristallweissbier), med torrare och mindre krämig karaktär.
Världen av syrliga öl har vuxit rejält på senare år. De äldre belgiska klassikerna lambik och gueuze är ofta klara och nyanserade med söt fruktsmaksättning eller hög syrlighet. Under craft beer-eran har det tillkommit mängder av fruity sours, som ibland är så tätt grumliga att de kallas smoothie- eller pastry-öl, kort och gott dessertöl.
MER LÄSNING
Servera trappist- och klosteröl
Trappist- och klosteröl hör definitivt till kategorin finöl. Oavsett gyllene, bärnstens- eller mahognyfärgade, där...
LÄS MER »Klassiska IPA-toner till maten
S:t Eriks IPA är inne på sitt 15:e år och har blivit en svensk IPA-klassiker, numera på snygg och smakbevarande burk...
LÄS MER »Jul 2024 med klassisk glögg
”Vuxen, stram och ståtlig.” Så definierar vi karaktären på vår favoritglögg. Här snålas inte på basvinet gjort på...
LÄS MER »MEST LÄSTA
Julöl 2024 – med glögg- och cidertips
Det är premiärdags på Systembolaget för årets julöl, liksom i restauranger och barer. Modernt svenskt...
LÄS MER »Tipslista – 5 öl från sortimentet
Söker du tips på öl som passar till maten? Vi har sammanställt en tipslista där du kan läsa om de olika ölsorterna...
LÄS MER »Tipslista – Tysk pilsner i fokus
Inför fotbollsfesten i Tyskland 14 juni-14 juli tipsar vi om tysk pilsner för din egen fotbollsfest där hemma...
LÄS MER »