Vegetarisk baljväxtburgare
Cirka 24 st à 100 g
1 kg Svensk Baljväxtfärs
400 g lök, hackad
200 svamp, hackad (gärna smakrik variant som shiitake eller portabella)
0,5 dl rapsolja
50 g smör
100 g potatismjöl
20 g ost (gärna av stekosttyp), riven
360 g ägg (6 st)
30 g salt
20 g svartpeppar, grovmalen
10 g vitlökspulver
10 g ancho chilipulver
Bryn lök och svamp i hälften av oljan och smöret tills de blir mjuka och får en gyllene färg.
Krydda med salt och peppar. Låt svalna.
Rör ihop blandningen med övriga ingredienser till en jämn smet, kör gärna i blandare i 5 min.
Ta upp bollar med sked och rulla/platta till dem.
Baka av burgarna i ugnen, 200 grader i 10 minuter, låt svalna.
Nu är burgarna färdiga att steka eller grilla med valfri grillolja/rub för härligt frasig yta.
Du kan också med fördel frysa in burgarna efter att de bakats i ugn, ta ut efter behov och steka eller grilla.