Sverige
Belgien
Ale
Lambic

tre-olcocktails-med-berliner-weisse-och-lambik

Tre ölcocktails med berliner weisse och lambik

Ölcocktails är ett läckert sätt att njuta av öl och en trend på uppåtgående. I Tyskland har man sedan länge smaksatt berliner weisse och i craft beer-världen har belgiska öl blivit alltmer populära som drinkingredienser.
Det här behöver du

S:t Eriks Rabarber Sur-Bowle

1 burk S:t Eriks Rabarber Sur à 33 cl
2 cl Dworek Vodka
2 cl Cointreau
3 cl Brunneby Rabarbersaft (koncentrerad)
Limeklyfta och rabarberbitar

Timmermans Pêche & Bourbon-sangria

För 6 serveringar

3 dl skivade persikor och tärningar smakrika röda äpplen
15 cl bourbon eller rye whiskey (använd gärna lyxigare Blanton's Original Single Barrel)
3 flaskor Timmermans Pêche Lambicus à 25 cl, väl kylda
3 dl sodavatten, kylt
1 näve citronmelissblad

Timmermans Kriek Manhattan

1 del bourbon (återigen, lyxa helst till det med Blanton's Original Single Barrel)
1 del Timmermans Kriek Lambicus
Syrliga körsbär

Så här gör du

Den mest välkända ölblandningen, shandy, uppfanns för över 100 år sedan och är förfadern till våra moderna ölcocktails. Idag finns en stor variation av blandningar tillsammans med veteöl såsom den syrliga berliner weisse eller olika öl-frukt-blandningar. Vi föreslår en aperitifdrink med S:t Eriks Rabarber Sur som starter.

Belgiska öl är kända över hela världen för sin rika historia, sina komplexa smaker och det exceptionella hantverket. Här tar vi det legendariska ölarvet och lyfter det med en modern twist och föreslår innovativa belgiska ölcocktails med Timmermans fruktlambiker.

Lambiker är de öl som till viss del kan liknas vid mousserande vin. De är spontanjästa belgoöl ofta med tillsatt frukt eller bär och med en god dos vete i maltrostningen. Med smaker som hallon (framboise), körsbär (kriek) och persika (pêche) finns mycket att välja på om du vill göra en sats öl-sangria.

S:t Eriks Rabarber Sur-Bowle

Denna torra, friska och fruktiga berliner weisse med rabarber gör sig perfekt som en variant på Berliner Bowle. En törstsläckare, här med fruktig sprit och rabarbersaft i stället för sirap.

Fyll ett tumblerglas till 2/3 med isbitar och tillsätt vodka, Cointreau, rabarbersaft och rör om väl. Fyll långsamt med S:t Eriks Rabarber Sur. Toppa med lime och rabarberbitar.

Timmermans Pêche & Bourbon-sangria

När du gör sangria, börja med frukten och önskad sprit. Här har vi valt persikor, äpplen och citronmeliss tillsammans med en fin bourbon. Kombinera frukten och bourbon i en stor kanna och låt dra i 20 till 30 minuter. Tillsätt Timmermans Pêche Lambicus och rör om. Toppa med sodavatten och citronmeliss. Häll upp i isfyllda vinglas och ös upp lite av frukten ovanpå.

De mjuka sommarfruktsmakerna fungerar utmärkt med karamell, vanilj och kryddigheten från Blanton’s Bourbon. Pêche Lambicus är redan tillräckligt söt, så det finns inget tillsatt socker här (till skillnad från en vinbaserad sangria).

Timmermans Kriek Manhattan

Körsbärslambikens distinkta profil gör den idealisk för cocktailkreationer och erbjuder en harmonisk blandning av fruktiga, kryddiga, syrliga och maltiga smaker. Med en twist på världsberömda drinken Manhattan används här Timmermans Kriek Lambicus i stället för originalreceptets vermouth och bitter. Bourbon för sina milda vaniljtoner, karamell och honung.

Fyll en cocktailshaker med is. Mät och tillsätt bourbon först, sedan krieken. OBS! Rör om, skaka inte. Finsila i ett glas. Garnera med ett syrligt körsbär och njut.