
Tjeckisk Nádivka och böhmisk lager till påsk
800 g rökt kött, förslagsvis skinka, fläsk eller vilt
1 baguette
8 ägg
2, 5 dl mjölk
Salt, peppar och muskot
1-2 dl finhackade färska örter såsom nässlor, persilja och gräslök, efter tycke och smak.
Koka det rökta köttet i vatten och låt svalna. Skär det sedan i mindre kuber.
Skär baguetten i mindre bitar och lägg dem i en större skål.
Vispa äggulorna med mjölken och krydda med salt, peppar och muskot. Blanda sedan ned baguettebitarna och låt dem svälla i blandningen. Tillsätt det tärnade köttet.
Hacka örter och blanda ner även dem.
Slutligen, vispa äggvitorna till hårt skum och blanda därefter ned det i smeten med de övriga ingredienserna.
Smörj bakplåt eller form med smör och bröa den med ströbröd. Häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen på 200°, i cirka 35-40 minuter, tills den är gyllenbrun.