Tjeckien
Pilsner
Lager

tjeckisk-nadivka-och-bohmisk-lager-till-pask

Tjeckisk Nádivka och böhmisk lager till påsk

Nádivka är en av standardrätterna på tjeckiska påskbord, en ugnsbakad äggrätt med vitt bröd, rökt kött, färska örter och gärna nässlor. Det är ett typiskt och lättlagat vårrecept. Fungerar både som huvudrätt eller som sidorätt, varm eller sval, kombinerad med påsklamm eller annat ugnsstekt kött.
Det här behöver du

800 g rökt kött, förslagsvis skinka, fläsk eller vilt
1 baguette
8 ägg
2, 5 dl mjölk
Salt, peppar och muskot
1-2 dl finhackade färska örter såsom nässlor, persilja och gräslök, efter tycke och smak.

Så här gör du

Koka det rökta köttet i vatten och låt svalna. Skär det sedan i mindre kuber.

Skär baguetten i mindre bitar och lägg dem i en större skål.

Vispa äggulorna med mjölken och krydda med salt, peppar och muskot. Blanda sedan ned baguettebitarna och låt dem svälla i blandningen. Tillsätt det tärnade köttet.

Hacka örter och blanda ner även dem.

Slutligen, vispa äggvitorna till hårt skum och blanda därefter ned det i smeten med de övriga ingredienserna.

Smörj bakplåt eller form med smör och bröa den med ströbröd. Häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen på 200°, i cirka 35-40 minuter, tills den är gyllenbrun.