Tjeckisk middagsmeny - Pragerschnitzel med tjeckisk potatissallad och äppelstrudel
Pragerschnitzel
4 utbankade fläskschnitzlar à 160 g
100 g kokt skinka
2 hårdkokta skalade ägg
4 msk senap
2 msk hackad persilja
salt
peppar
vetemjöl
2 ägg
5 dl panko
Tjeckisk potatissallad
10 st små potatisar (fasta)
2 morötter
1-2 dl gröna ärtor
1/2 gul lök
15 skivor saltgurka
1 msk dijonsenap
1 msk senap
2 msk majonäs
1 dl crème fraiche
salt
peppar
Tjeckisk äppelstrudel
1 pkt smördeg 250 g
2 stora, röda äpplen
½ dl florsocker
1 tsk kanel
1 dl russin
½ dl hackade valnötter
1 ägg
Pragerschnitzel
Hacka skinkan och äggen och blanda hacket med senapen och persiljan.
Banka ut och fyll schnitzlarna och vik ihop dem på mitten. Krydda med salt och peppar och vänd dem i mjölet. Vispa äggen, doppa schnitzeln i dem och vänd den i pankomjölet.
Stek schnitzlarna i olja och smör i c:a 4 min per sida. Servera med en citronklyfta.
Tjeckisk potatissallad
Skala och koka potatisen och morötterna i saltat vatten. Låt svalna och skär dom sedan i lagom små bitar och lägg i en skål. Finhacka löken, hacka saltgurkan i små bitar och häll i skålen, tillsammans med ärtor. Rör ihop senap, majonäs och crème fraiche. Tillsätt röran, rör ihop varsamt och smaka av med salt och peppar.
Tjeckisk äppelstrudel
Sätt ugnen på 200 °C (180 °C för varmluftsugn). Skala, kärna ur äpplena och riv dem grovt. Lägg i bunke och rör ihop med florsocker, kanel, russin och valnötter. Rulla ut smördegen på mjölat bakbord, kavla ut den något. Sprid ut äppelröran i mitten på smördegen och lämna lite marginal. Rulla försiktigt och vik ihop rullens ändar. Lägg i ugnsform med bakplåtspapper och pensla med ägget. Grädda i 30-35 minuter. Servera med vaniljsås eller vispad grädde.