
Servera Lagunitas och Pabst med goda mattips
Friday Fish Fry
4 fiskfiléer (t.ex. torsk eller kolja)
1 dl vetemjöl
Salt och peppar efter smak
Kryddor efter smak (t.ex. paprikapulver eller vitlökspulver)
Olja för stekning
Citronklyftor
Tartarsås
Tillbehör som pommes frites eller coleslaw
Crêpes
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
2 ägg
1 msk smält smör
En nypa salt
Friday Fish Fry och PBR under fastan
En av ”nationalrätterna” i Wisconsin är Friday Fish Fry. Med rötter från 1800-talets immigranter från Tyskland och Polen kommer den katolska traditionen att avstå kött på fredagar. Särskilt veckorna före påsk då fastan firas.
Gör en perfekt Friday Fish Fry genom att blanda mjöl, salt, peppar och eventuella kryddor i en skål. Sedan, doppa fiskfiléerna i mjölblandningen så att de täcks jämnt.
Hetta därefter upp olja i en stekpanna på medelvärme. När oljan är varm, lägg försiktigt i fiskfiléerna och stek dem i cirka 3-4 minuter på varje sida tills de är gyllenbruna och genomstekta. Efter det, ta upp filéerna och låt dem rinna av på hushållspapper.
Servera fisken med citronklyftor, tartarsås och valfria tillbehör som raggmunkar eller pommes frites, coleslaw och rågbröd.
Sist men inte minst, servera med ölikonen Pabst Blue Ribbon, som nu även har kommit tillbaka på Systembolaget på 355 ml-burk bryggd i USA. PBR:s maltiga, milda och lätt krispiga toner med oförändrat recept sedan 1882 är idealisk med Fish Fry.
Crêpes och Lagunitas IPA
Något som är mycket populärt i Kalifornien är ”spreads”, till exempel pannkakor eller crêpes. Och då gärna tillsammans med en maltsöt och fruktig Lagunitas IPA – numera även på ny flaska i Sverige, 30 år sedan första tappningen.
Börja med att göra crêpes genom att vispa ihop vetemjöl, mjölk, ägg, smält smör och en nypa salt i en skål tills smeten är jämn och klumpfri.
Sedan, värmer du en stekpanna, ha medelvärme, och tillsätt lite smör eller olja. Häll därefter en liten mängd smet i pannan och snurra pannan så att smeten sprids jämnt. Grädda i cirka 1-2 minuter tills undersidan är gyllenbrun, och efter det, vänd och grädda andra sidan i ytterligare 1 minut.
Receptet på crêpes med blåbär, jordgubbar och hallon kommer från Lagunitas Taproom’s Instagram-konto. Du kan servera dem med en uppsjö av goda tillbehör, t ex vispad grädde och bär i fyllningen, eller så brer du på nutella eller sylt på crêpesen innan du rullar/viker ihop dem. Toppa med bär, florsocker och vispgrädde.