Mörka öl med porterstek och långkål
Porterstek
700 g nötstek (fransyska eller bog)
33 cl porter
1/2 dl koncentrerad svart vinbärssaft
1/2 dl kinesisk soja
vatten
1 tsk timjan
5 enbär
5 svartpepparkorn
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 köttbuljongtärning
Sås:
1 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl kokspad
1/2 dl grädde
Till servering:
Ugnsstekt potatis, långkål och lättkokta grönsaker
Porterkokt långkål
800 g färsk grönkål med stam
33 cl porter
1 tärning grönsaksbuljong
2 msk smör
2 dl grädde
1 msk ljus sirap
1 krm vitpeppar samt ev. salt att smaka av med
Porterstek
Häll porter, vinbärssaft och soja i en stor kastrull. Tillsätt timjan, enbär, svartpeppar, lök och vitlök. Smula ner buljongtärningar eller häll på fond. Koka upp vätskan och lägg sedan ner köttet. Komplettera med vatten så att vätskan täcker köttet.
Stick in köttermometerns rör på det tjockaste stället i köttet. Koka upp igen.
När rätten kokat upp igen, lägg på lock, sänk värmen till låg och sjud ca 1 ½ timme, eller tills köttet har en innertemperatur på 75°. Ta då upp köttet och sila kokspadet.
Sås
Smält smöret, rör ner mjöl och späd med kokspad under vispning. Koka upp och sjud 3−5 minuter. Rör ner grädde. Ställ åt sidan och hetta sedan upp såsen före servering.
Skär upp steken i tunna skivor och servera den med potatis, grönsaker, långkål och sås.
Porterkokt långkål
Skölj, rensa och skär eller dra bort bladen från de grova stjälkarna. Hacka grovt. Lägg grönkålen i en gryta och tillsätt porter samt grönsaksbuljong. Koka grönkålen under lock i 20 minuter.
Den mesta av buljongen har då kokat in. Häll av resten i durkslag och låt svalna något.
Hacka eller strimla grönkålen fint.
Smält smör i en panna och tillsätt grönkålen. Fräs den i några minuter. Tillsätt grädde och låt koka in i ca fem minuter.
Smaka av grönkålen med sirap, vitpeppar och ev. salt.