Kyckling i lergryta med semmelknödel
Kyckling I lergryta
(3-4 portioner)
- 1 normalstor kyckling à 1,4 kg
- 3 gula lökar
- 4 vitlöksklyftor
- 4 morötter
- 1 purjolök
- 33 cl Bitburger Premium Pils
- 2 lagerblad
- 5 enbär
- 1 msk honung
- 3 tsk salt
- 2 tsk svartpeppar
- 1 knippe persilja
Semmelknödel
(4 portioner):
- 5 ljusa surdegsfrallor, torra
- 3 dl mjölk
- 3 ägg
- 1 tsk mejram
- ½ tsk riven muskot
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 1 msk smör
- 1 liten gul lök
- 1 knippe persilja
- (ströbröd vid behov)
Knaprig utanpå och med extra saftigt och mört kött är fördelen med lergryta. Dessutom kokas alla grönsaker på bästa sätt och bevarar sina smaker. Lergrytan både behåller fukten och dunstar den perfekt. Även många svenska hushåll har lergrytor i skåpen. Kanske inte så flitigt använda trots de fina egenskaperna. De finns annars att köpa hos många nätbutiker.
Klassiskt tyska semmelknödel är bland det mest populära tillbehöret till kötträtter och är dessutom lätta och snabba att göra.
Tysk pilsner är sedan pricken över i:et att dricka till, med sin både brödiga och torra smak från humlebeskan, som kompletterar kycklingen och knödeln perfekt.
Kyckling I lergryta
Lägg lergrytan i blöt i 10 minuter. Skölj och torka av kycklingen, gnid in med salt och peppar både in och utvändigt. Skala och skär löken i klyftor, skala vitlöksklyftorna, putsa och skär morötter och purjolök i stora bitar. Grovhacka persiljan.
Lägg ner grönsakerna i lergrytan, fördela enbären, lagerbladen och persiljan, ringla honungen och häll på ölen över grönsakerna, placera kycklingen överst och lägg på locket.
Ställ lergrytan mitt i ugnen och sätt sedan på värmen på 200 °C, stek i 1 ½ timme. Tag sedan av locket och stek i ytterligare 30-40 minuter. Först med ryggsidan upp och sist med bröstsidan upp för att få en knaprig yta.
Semmelknödel
Medan kycklingen steks i ugnen, gör semmelknödel. Skär de torra frallorna i tärningar och lägg i bunke. Värm mjölken ljummen och häll över brödet, låt dra ett par minuter. Finhacka lök och persilja och fräs lätt i smör, häll sedan över det mjuka brödet. Rör ned äggen och krydda med muskot, mejram, salt och peppar.
Rör och knåda till en jämn deg. Om den känns torr, tillsätt lite mjölk. Om den känns för lös, tillsätt mer bröd eller ströbröd. Forma knödeln till bollar i tennisbollstorlek. Lägg ner i hett, saltat vatten och låt dra i 20-30 minuter. Vattnet ska inte koka. Närs bollarna stiger till ytan är de färdiga att tas upp med hålslev.
Skriv ut