
Grillad havsaborre med vattenkrassesallad
Grillad havsaborre
2 st normalstora havsaborrar (kan ersättas med gös eller svensk aborre)
1 kruka färsk dragon
2 citroner
1 msk olivolja
Salt och vitpeppar
Vattenkrassesallad
2 apelsiner
Saften från en halv citron
4 msk olivolja
2 påsar vattenkrasse (kan ersättas med endiv eller ruccola)
2 tomater
5 cm gurka
1 näven kapris
1 näve kärnade oliver
Salt och vitpeppar
Sol, sand och blå havsvågor är en vanlig svensk semesteridyll. Medelhavsländerna är särskilt populära som resmål och därför har även svenska smaklökar upptäckt glädjen i medelhavsrätter. De inte bara smakar gott, utan är också hälsosamma. Den lätta maten belastar heller inte kroppen vid höga temperaturer och har låg fetthalt.
En annan fördel med medelhavsmat är den skonsamma tillagningen, så att den grillade maten är krispig på utsidan men fortfarande full av saftig smak på insidan. Det uppnås helst med en klotgrill där man först grillar med hetta och sen stänger locket för en indirekt värme. Det betyder att värmen cirkulerar i hela tillagningskammaren och maten tillagas jämnt. Genom en öppning i locket kan temperaturen också styras exakt efter önskemål.
Grillad havsaborre
Filéa fisken. Riv skalet av ena citronen och blanda med olivoljan, ringla sedan över havsabborren och krydda. Skär citronerna i ca 5 mm tjocka skivor. När kolen slutat glöda, lägg citronskivorna och en näve dragon över grillen i grupper på samma längd som varje fisk. Lägg fisken ovanpå dem – det gör att den inte fastnar. Grilla i 2-3 minuter på varje sida (vänd dem försiktigt).
Vattenkrassesallad
Medan fisken grillas (eller innan), gör salladen. Lägg apelsinklyftorna från ena apelsinen i en stor skål med den pressade saften från den andra apelsinen och tillsätt citronsaften. Krydda och rör i olivoljan. När fisken är genomstekt, blanda vattenkrassen i apelsinsåsan med klyftade tomater, skivad gurka, kapris, oliver. Servera fisken med salladen.