Lager
Italien
Spanien

grillad-havsaborre-med-vattenkrassesallad

Grillad havsabborre med vattenkrassesallad

Ta fram grillen och skapa Medelhavskänsla till middag eller lunch med detta goda recept. Servera italienskt eller spanskt öl till maten och du får en fin matchning till havsabborren och den smakrika vattenkrassesalladen.
Det här behöver du

Grillad havsaborre

2 st normalstora havsabborre (kan ersättas med gös eller svensk abborre)
1 kruka färsk dragon
2 citroner
1 msk olivolja
Salt och vitpeppar

Vattenkrassesallad

2 apelsiner
Saften från en halv citron
4 msk olivolja
2 påsar vattenkrasse (kan ersättas med endiv eller ruccola)
2 tomater
5 cm gurka
1 näve kapris
1 näve kärnade oliver
Salt och vitpeppar

Så här gör du

Sol, sand och blå havsvågor är en vanlig svensk semesteridyll. Medelhavsländerna är särskilt populära som resmål och därför har även svenska smaklökar upptäckt glädjen i medelhavsrätter. De smakar inte bara gott, utan är också hälsosamma. Den lätta maten belastar heller inte kroppen vid höga temperaturer och har låg fetthalt.

En annan fördel med medelhavsmat är den skonsamma tillagningen, så att den grillade maten blir krispig på utsidan men fortfarande full av saftig smak på insidan. Det uppnås helst med en klotgrill där man först grillar med hög värme och sendan stänger locket för en indirekt värme. Det betyder att värmen cirkulerar i hela tillagningskammaren och maten tillagas jämnt. Genom en öppning i locket kan temperaturen också styras exakt efter önskemål.

Grillad havsaborre

Filéa fisken. Riv skalet av ena citronen och blanda med olivoljan, ringla sedan över havsabborren och krydda. Skär citronerna i ca 5 mm tjocka skivor. När kolen slutat glöda, lägg citronskivorna och en näve dragon på grillen i grupper på samma längd som varje fisk. Lägg fisken ovanpå – det gör att den inte fastnar. Grilla i 2-3 minuter på varje sida (vänd försiktigt).

Vattenkrassesallad

Medan fisken grillas (eller innan), gör salladen. Lägg apelsinklyftorna från ena apelsinen i en stor skål med den pressade saften från den andra apelsinen och tillsätt citronsaften. Krydda och rör i olivoljan. När fisken är genomstekt, blanda vattenkrassen i apelsinsåsan med klyftade tomater, skivad gurka, kapris och oliver. Servera fisken med salladen.