resa-soderut-med-olsmaker
Ölkunskap

Resa söderut med ölsmaker

Ibland längtar vi till semester och värme. Kanske till Italien eller Spanien, till den goda maten och de goda dryckerna. Medelhavsländerna har en öltradition som går hand i hand med den högt stående matkulturen.

Sedan omkring förra sekelskiftet har italienska Birra Moretti och spanska Estrella Galicia tagit det ljusa lagerölet och förfinat det med lokala ingredienser till perfekta smaker tillsammans med sina mattraditioner. Två mycket fina och renodlade exempel på Medelhavsöl.

Skapa känslan av en resa söderut med klassiska italienska och spanska rätter serverade tillsammans med Birra Moretti l’Autentica eller Zero och Estrella Galicia Cerveza Especial.

Medelhavslager till Medelhavsmaten

Paletten av sydländska smaker – som saftig citron, väldoftande mynta, syrliga oliver, krämig yoghurt, kryddig vitlök och nötig olivolja – passar perfekt till en iskall Birra Moretti eller Estrella Galicia. Kockar, dryckeschefer och även vinexperter är överens om dessa öls fantastiska förmåga att passa ihop med alla möjliga maträtter.

Men varför passar en välbryggd ljus lager så bra till Medelhavsmaten? Ölet späder inte ut kryddsmakerna, men har en distinkt och rik smak. Det, i kombination med kolsyran och kylan, avleder tillfälligt smaklökarna till ölaromerna. När ölsmaken är borta har effekterna av matens kryddor börjat avta. I grund och botten är det en illusion, du byter ut en smaksensation mot en annan.

Ett glas Estrella Galicia blir tillsammans med exempelvis paella en kontrast till kryddigheten. Ölets kombination av beska och sötma kompletterar sedan citronen, sältan och umamin. Det vill säga du har fått med hela registret av smaker.

Passar i hälsosamma dieter

En annan aspekt är Italiens och Spaniens genomgående hälsosamma mat. Medelhavsdieter är ju förespråkade av all världens kostexperter. Lite mindre omtalat, i skuggan av vinkulturen, är det faktum att folk kring Medelhavet ofta dricker just öl till sin lunch eller middag. Även ölet har goda hälsoeffekter med sina B-vitaminer och viktiga mineraler som magnesium och selen, och med lägre alkohol än i vin.

”En äkta känsla av Italien”

Jason Wills är senior brand manager för Birra Moretti i bland annat Storbritannien, och han berättar apropå kärleken till Medelhavsmat och -öl.

”Vi har ett kall att uppmuntra älskare av italiensk mat till att få en äkta känsla av Italien, genom att matcha med den importerade Birra Moretti, som är ett utmärkt val för gastropubar med bra mat.”

”Birra Moretti är en idealisk kompanjon till en rad klassiska italienska rätter, såsom risotto och pasta, ljusa kötträtter och läckra ostar.”

”I Italien har varumärket länge förknippats med topprankade kockskolor och kockar, som även lett till flera recept med öl som matlagningsingrediens”, berättar Wills för brittiska The Morning Advertiser. Till exempel lyfter Birra Moretti smaken och konsistensen hos pizza- och focacciadeg eller i köttsåser.

Estrella Galicia sprider spansk gastronomi

Estrella Galicia i sin tur sprider aktivt spansk matkultur i Europa, bland annat genom den populära Estrella Galicia Gastronomy Month i England och Irland. Sedan fyra år har mat- och dryckesfestivalen firat det spanska köket tillsammans med deras excellenta öl, och även blivit den största i sitt slag.

Vi får hålla tummarna för något liknande i Sverige. Dock har vi redan gott om spanska mat- och ölambassadörer i vårt restaurangutbud.

Gör en resa till Medelhavet i fantasi och smak – och besök någon av dem. Eller varför inte ta hem Medelhavet till ditt eget kök och servera med de utsökta ölen.

Redaktionen
redaktionen@ollistan.se

Publicerad 13 Maj 2025