Pilsner på tyskarnas vis
Tyskland är som bekant ursprungslandet till flera populära ölstilar, däribland tysk pilsner som utan konkurrens är den mest bryggda. ”Pils” är den lokala stoltheten och dricks till vardags och fest. Här är några exempel.
Pilsnerns historia börjar år 1842 i staden som bär dess namn, i tjeckiska Plzeň, där medborgarna grundade ett nytt bryggeri för att råda bot på ölets dåliga kvalitet i trakten. De anställde den bayerska bryggmästaren Josef Groll, som först tog fram det gyllene och klara lagerölet känt som Pilsner Urquell.

Två pilsnergrenar
Ölet blev en succé och utlöste en revolution som framför allt spred sig till tyska bryggerier och på kort tid blev det mest omtyckta ölet. Med åren har tyskarna utvecklat sin egen stil, ”tysk pilsner”, som skiljer sig något från den andra pilsnerkategorin, ”tjeckisk pilsner”.
En ”pils” har aningen torrare och humlebetonad smakprofil med krispiga toner och medelstor beska. Utmärkande är det hårdare vattnet som framhäver humlebeskan. Malten är oftast ljusare och ger tysk pilsner lättare och brödiga toner. Tyskland har även sin egen berömda ädelhumle från bayerska Hallertau, som dels har sina egna karaktärer och som dels dominerar smaken i de flesta tyska pilsnersorter. Till sist ligger alkoholstyrkan konsekvent på mellan 4,8-5,0 %, vilket inte är lika strikt för den tjeckiska stilen.
Vi tittar på tre pilsneröl som finns med på många tyska topplistor:

Bitburger Premium Pils
Bitburger grundades 1817 av Johann Wallenborn i Bitburg, Rheinland-Pfalz, är idag ett av de dominerande märkena på den tyska ölmarknaden. Flaggskeppet är Bitburger Premium Pils, en pärla bland tyska ölsorter, som är krispig, ljust gyllengul med en rik och ren smak, utvunnen från den egna pilsnermalten, de subtila underjästtonerna och den balanserande humlebeskan från egna odlingar.
Bitburger uppskattas brett över hela Tyskland och är nummer tre på säljlistan. Som fatöl är det dessutom nummer ett, inte bara på krogar utan även som fatöl hemma med storsäljaren på 5 liter party-keg.

König Pilsener
König Pilsener kommer från Duisburg i Nordrhein-Westfalen och har en stor fanskara i flera tyska delstater. Bryggeriet grundades 1858 av Theodor König och är känt för högkvalitativa ingredienser och en lång bryggtradition.
König är en krispig och behagligt humlig pilsner med fina bubblor och maltsötma som kompletterar humlen väl. König Pilsener betonar sina förstklassiga ingredienser, som humlen från Hallertau-regionen, den egna kornmalten och det speciella källvattnet.

Radeberger Pilsner
Radeberger grundades 1872 i den lilla staden med samma namn, en förort till Dresden i Sachsen-Anhalt. Bryggeriet är välkänt för att producera typisk tysk pilsner till hög kvalitet. Dessutom är Radeberger Pilsner mycket troget originalet från 1800-talet.
Radeberger Pilsner är stjärnan i bryggeriets sortiment – ett klart, ljust gyllene öl med ett mjukt, krämigt skum och en omisskännlig humleton. Det har en komplex, fyllig smak med något mer humle än en typisk pilsner.

Mer än bara en öl
”Ein Pils” är för tyskarna mer än bara en öl. Det har alltid varit en symbol för bryggkonst och tradition, ungefär som vi nuförtiden pratar om moderna hantverksöl. Pilsnerns unika kombination av smak, arom och bryggteknik skiljer den från andra ölstilar och gör den till Tysklands mest populära.
Pilsners historia och utveckling på tyskarnas vis demonstrerar hur ett noggrant urval av ingredienser och en exakt bryggprocess kan resultera i en exceptionell produkt. Den som vill utforska ölvärlden gör rätt i att börja med pilsner som utgångspunkt – för att uppskatta bryggandets nyanser och konst.
Idag är pilsner dessutom en av de mest kända och mest uppskattade ölsorterna i världen. Den har inte bara revolutionerat ölindustrin utan även hur öl konsumeras och avnjuts. Kombinationen av traditionella bryggmetoder och innovativa tekniker har gjort pilsner till en tidlös klassiker som fortsätter att glädja ölälskare i många länder.
MER LÄSNING
Arboga och TT – två väl förvaltade svenskar
När vi vill ha öl i klassisk svensk stil ligger två val nära till hands. Arboga och TT, med lång tradition...
LÄS MER »
Tysk ölgeografi
Lager, oktoberfestbier och weizen från Bayern. Väst- eller östtysk pils. Dortmunder export från Nordrhein-Westfalen – är några exempel...
LÄS MER »
S:t Eriks Bryggeri – 15 år av en ny epok
I år är det 15-årsjubileum för den nya epoken av S:t Eriks Bryggeri, ölprojektet som har lyckats med...
LÄS MER »MEST LÄSTA
Tipslista – 5 öl från sortimentet
Söker du tips på öl som passar till maten? Vi har sammanställt en tipslista där du kan läsa om de olika ölsorterna...
LÄS MER »
Handplockat och tyskt – tipslista
Vi väljer en kulturkanon av 6 tyska bryggerier med varsitt klassiskt exempel. Vill du hålla en ölprovning för att få...
LÄS MER »
Julöl 2024 – med glögg- och cidertips
Det är premiärdags på Systembolaget för årets julöl, liksom i restauranger och barer. Modernt svenskt...
LÄS MER »