arboga-och-tt-tva-val-forvaltade-svenskar
Ölkunskap

Arboga och TT – två väl förvaltade svenskar

När vi vill ha öl i klassisk svensk stil ligger två val nära till hands. Arboga och TT, med originalrecept från 1900-talet, har som få andra både hållit sig till tradition och samtidigt förfinat ingredienserna.

Sverige har sedan förra sekelskiftet en unik ölhistoria, på gott och ont. En rik och frodig ölkultur plockade från mitten av 1800-talet snabbt upp kunskaper och influenser från länder som Tyskland och England. I storstäderna moderniserades bryggeritekniken och likaså i flertalet andra städer som ledde till en enastående ölboom i landet.

Från den här tiden härstammar ölet som idag har namnet Arboga Original, liksom ett par av Arbogas andra öl tillgängliga på Systembolaget idag: Arboga Mörk Lager och Arboga Bocköl.

Bild av två öl glas

Ölets storhetstid och motgång

Runt år 1900 fanns i Sverige över 500 bryggerier! Inte minst var det det nya ljusa lagerölet och pilsnern som avnjöts, med ett modernt returglassystem (”Stockholmsflaskan”) som också gjorde ölet tillgängligt för fler liksom transportlogistiken med järnväg, båt, häst och vagn. Men, den svenska politiken satte käppar i hjulen, samt de första kartellbildningarna.

Ett uppbåd av regler gällande avhämtning, rekvisition, kringföring och utskänkning blev till hinder. Tillsammans med en kartellagstiftning dalade antalet bryggerier till mindre än hälften år 1915. Till följd av nykterhetsrörelsens starka lobbying infördes motboken 1905 och 1922 starkölsförbudet, vilket i sin tur höll nere den svenska ölbryggningen i tre decennier därefter.

Det vill säga det dracks både betydligt mindre volymer öl och till svagare styrka jämfört med storhetstiden före 1905. Svensk ölkultur var hårt angripen i sammanlagt 50 år.

Bild av Systembolaget 1955

Svensk ölmarknad omdanas

Men, 1955 inleddes en ny epok. Ransoneringen med motboken avskaffades samtidigt som den statligt styrda alkoholförsäljningen Systembolaget lanserades. Häromveckan var det för övrigt 70-årsjubileum för ”bolaget”, där man från det året åter fick sälja öl starkare än 3,6 % – starkölet.

Få av de forna ölmärkena överlevde förbudseran eller ombildades genom fusioner. Ett klassiskt exempel är Three Towns, som 1949 var en gemensam satsning på exportöl från förenade och kända bryggerier i Stockholm, Göteborg och Malmö, inklusive till exempel S:t Eriks Bryggeri och Pripp & Lyckholm.

Koncentrationen av svenska bryggerier pågick fram till 1990-talet – ända ner till färre än 20 bryggerier och som minst 18 ölsorter på Systembolaget – till dess Sverige gick med i EU och fick en ny alkohollagstiftning, med nya skatteklasser och konkurrenslagar.

Bild av en matbutik med en poster som påminner att bara de som är 18 år + kan köopa mellanöl

Mellanölet ett uppsving

Under den nya Systembolagseran infördes dock en lättnad utöver det tillåtna starkölet. Mellan 1965 och 1977 tilläts öl upp till 4,5 % att säljas i livsmedelshandeln. Den glada mellanölstiden! Riktigt goda öl till hederlig pilsnerstyrka blev nu en stor del av svensksmakande öl.

Just Three Towns med sitt TT Mellanöl blev det mest kända och upplever sedan snart 20 år åter en renässans med bevarat recept och med sin fina smak – bryggd med ekologiska råvaror inklusive tysk ädelhumle.

Sverige nu i världsklass

Kombinationen av Systembolaget, avregleringen av importmarknaden vid Sveriges inträde i EU och den nya vågen av mikrobryggerier har de senaste decennierna gjort Sverige till ett ölland i världsklass! Med en otrolig mångfald tack vare Systembolagets försäljningsmodell och restaurangerna, sporrade av ett enormt och nyväckt intresse för ölkultur.

Samtidigt har vi också tappat bort en del av det klassiskt svenska ölet. Nåväl, ljus lager och det vi kallar starköl är ännu idag den i särklass största varugruppen, men däribland finns inte många av de ursprungliga svenska märkena från förr kvar.

Arboga och TT för det svenska ölet framåt

Bland ett tiotal överlevare från 1800-talet finns Arboga Öl, ett varumärke som återskapar det svenska ljusa lagerölet med dess smaker från förra sekelskiftet. Noggrannheten med ölen och varsamheten med märket har gett oss en säker referens till inte bara den svenska smaken jämfört med importerad lager utan även inom landet där en mängd nyare och svensktillverkade lager dominerar.

Dessutom ger oss TT Pilsner den äkta smaken av en unikt svensk era i ölhistorien, alltså när mellanölet var det mest populära och stod för två tredjedelar av svensktillverkade öl. Visserligen aningen alkoholsvagare än den tyska eller tjeckiska pilsnern och lite närmare den danska – dock en ölstil som bara smakar som den gör i Sverige.

Redaktionen
redaktionen@ollistan.se

Publicerad 21 Okt 2025