para-utvalda-ljusa-lager-med-lokala-matratter
Inspiration

Para utvalda ljusa lager med lokala maträtter

Det är alltid spännande att para öl och mat med bryggeriets hemmatraditioner. Här har vi handplockat ljusa lager från Udine i Italien, Kungsholmen i Stockholm och Lieshout i Nederländerna. Vad brukar man äta där?

Frico med Birra Moretti l’Autentica

Tänk dig ett glas Birra Moretti i Udine, staden mitt emellan Dolomiterna och Adriatiska havet – och ursprungsplatsen för en av Italiens käraste märken. Ölet har serverats där i över 120 år och självklart har där ätits en mängd klassisk italiensk mat därtill.

Vi rekommenderar dock den lokala specialiteten Frico. Det här är en sorts råraka med riven potatis, rödlök och den lokala osten Montasio. Servera med exempelvis polenta eller likt langos med gräddfil, hackad lök och persilja. Eller ge den en twist med en sked varmrökt lax på toppen.

Långbakad oxkind med S:t Eriks Ljus Lager eller TT Pilsner

Tar vi oss sedan tillbaka till Sverige och till huvudstaden kan vi på samma sätt göra en tidsresa med S:t Eriks Ljus Lager och med TT Pilsner. Nämligen till bryggeriets ursprung på Kungsholmen. (S:t Eriks som senare ingick i Three Towns flyttade sedemera till Södermalm.)

Här rekommenderar vi att para med Stadshuskällarens recept på tidlös Långbakad oxkind. Serveras med rödvinssky, rökt sidfläsk, picklad lök, dijonäs och friterad potatis!

Vispotje med Bavaria Premium

För det tredje exemplet beger vi oss till stolta, familjeägda bryggeriet Swinkels i nederländska Lieshout. Här har det bryggts prima öl sedan 1700-talet och kändast i Sverige är den ljusa lagern Bavaria Premium, en ölsort som firar 100-årsjubileum år 2025.

I den lilla ölhistoriska orten i norra Brabant äts gärna Vispotje, en klassisk holländsk fiskgryta. I grytan ingår lax, torsk, stora räkor och kokta musslor tillsammans med lök, vitlök och skivad svamp. Fräs lök, vitlök och svamp i olivolja. Koka fräset och fisken i fiskbuljong, vitt vin och grädde med lite maizena. Toppa med färsk hackad dill.

Man kan även variera svampen med zucchini eller ärtor och kokta morötter.

Redaktionen
redaktionen@ollistan.se

Publicerad 03 Feb 2025