
Para utvalda ljusa lager med lokala maträtter
Det är alltid spännande att para öl och mat med bryggeriets hemmatraditioner. Här har vi handplockat ljusa lager från Udine i Italien, Kungsholmen i Stockholm och Lieshout i Nederländerna. Vad brukar man äta där?
Frico med Birra Moretti l’Autentica
Tänk dig ett glas Birra Moretti i Udine, staden mitt emellan Dolomiterna och Adriatiska havet – och ursprungsplatsen för en av Italiens käraste märken. Ölet har serverats där i över 120 år och självklart har där ätits en mängd klassisk italiensk mat därtill.
Vi rekommenderar dock den lokala specialiteten Frico. Det här är en sorts råraka med riven potatis, rödlök och den lokala osten Montasio. Servera med exempelvis polenta eller likt langos med gräddfil, hackad lök och persilja. Eller ge den en twist med en sked varmrökt lax på toppen.
Långbakad oxkind med S:t Eriks Ljus Lager eller TT Pilsner
Tar vi oss sedan tillbaka till Sverige och till huvudstaden kan vi på samma sätt göra en tidsresa med S:t Eriks Ljus Lager och med TT Pilsner. Nämligen till bryggeriets ursprung på Kungsholmen. (S:t Eriks som senare ingick i Three Towns flyttade sedemera till Södermalm.)
Här rekommenderar vi att para med Stadshuskällarens recept på tidlös Långbakad oxkind. Serveras med rödvinssky, rökt sidfläsk, picklad lök, dijonäs och friterad potatis!
Vispotje med Bavaria Premium
För det tredje exemplet beger vi oss till stolta, familjeägda bryggeriet Swinkels i nederländska Lieshout. Här har det bryggts prima öl sedan 1700-talet och kändast i Sverige är den ljusa lagern Bavaria Premium, en ölsort som firar 100-årsjubileum år 2025.
I den lilla ölhistoriska orten i norra Brabant äts gärna Vispotje, en klassisk holländsk fiskgryta. I grytan ingår lax, torsk, stora räkor och kokta musslor tillsammans med lök, vitlök och skivad svamp. Fräs lök, vitlök och svamp i olivolja. Koka fräset och fisken i fiskbuljong, vitt vin och grädde med lite maizena. Toppa med färsk hackad dill.
Man kan även variera svampen med zucchini eller ärtor och kokta morötter.
MER LÄSNING

POMPOM Rosécider med smak av rosé och mango
Den senaste lysande stjärnan på svenska ciderhimlen, PomPom, gör succé på alltifrån mingelfester till...
LÄS MER »
Kombinera ljus belgisk ale med rätt mat
Till de ljusa, klassiska ölstilarna belgisk blond och gouden finns en lång tradition av att kombinera med god...
LÄS MER »
Rätt öl till trettondagsmiddagen
Hel kyckling eller kalkon i ugn och långstekt fläskkarré brukar vara typiska favoriter till trettondagsafton. Öl är...
LÄS MER »MEST LÄSTA

Julöl 2024 – med glögg- och cidertips
Det är premiärdags på Systembolaget för årets julöl, liksom i restauranger och barer. Modernt svenskt...
LÄS MER »
Tipslista – 5 öl från sortimentet
Söker du tips på öl som passar till maten? Vi har sammanställt en tipslista där du kan läsa om de olika ölsorterna...
LÄS MER »
Tipslista – Tysk pilsner i fokus
Inför fotbollsfesten i Tyskland 14 juni-14 juli tipsar vi om tysk pilsner för din egen fotbollsfest där hemma...
LÄS MER »