ol-i-matlagning-tips
Inspiration

Öl i matlagning – tips!

Att öl passar till husmanskost och traditionella rätter i klassiska ölproducerande länder som Tyskland, Belgien och Storbritannien är inget nytt. I Sverige bor vi ju mitt i spannmålsbältet och har en mat- och smakprofil på vår husmanskost som passar utmärkt att servera just öl till. Men man kan även använda öl när man lagar själva maten. Vin häller vi väl i en skvätt då och då i grytan – men hur använder vi ölen i matlagningen?

Extra smakdimension med öl

Öl i mat och bak ger ett fint djup och en härlig, extra smakdimension. En viktig faktor när du använder öl i matlagningen är dess beska. Denna förstärks under tiden som tillagningen pågår. Så använder du en öl med mycket beska, håll nere tillagningstiden! Men misströsta inte – lite beska från ölen ger maten trevlig fyllighet och karaktär. Skulle du ändå uppleva för mycket bitterhet i anrättningen kan du balansera denna med sötma och eller syra. Det går också bra att använda sig av alkoholfri öl. Alkoholen kokar ju ändå bort under processen. Njut gärna också samma öl till maten som du haft i matlagningen så blir det ytterligare matchning i upplevelsen.


Tips på kombinationer:

Fisk & skaldjur

Jajamensan, visst kan vi använda öl i matlagningen till havets läckerheter. Tänk bara på att välja en öl som är mild och elegant – precis som råvaran. Ska du tillaga klassisk fish’n chips så är dessutom ljus öl en given ingrediens i frityrsmeten. En höjdare är att använda lite mild och syrlig veteöl i buljongen när du kokar dina blåmusslor.

Tips! Weihenstephaner Hefe Weisse 50cl flaska

Fågel

Så kallad ”Beer Can Chicken” har varit poppis ett tag och det finns en uppsjö olika recept. Kontentan är helgrillad kyckling (den har ofta legat i lag ett dygn innan), grillad på en ölburk med öl i. Kul, och gott. I övrigt är det svårt att gå fel vad gäller kycklingrätter och öl så kör hårt.

Vegetariskt

Önskas ett vegetariskt alternativ går det fint att hälla lite suröl i din italienska risotto, en söt ale i en bönchili eller en skvätt överbliven öl i marinaden till din tofu ger en förhöjd smakupplevelse på det vegetariska.

Tips! Lindemans Apple 25cl flaska

Kött

Här är det svårt att gå fel och du kan även fläska på med en mustigare och kraftigare öl som porter exempelvis. Spill lite mörk öl i din löksås, i långkok som kalops, i traditionell sjömansbiff eller varför inte i skyn till portersteken?

Tips! Sigtuna Knight Rider Porter

Marinad, glace, BBQ-sås

Använd en mustig, fyllig, fruktig och smakrik ale med lite sötma, kanske en belgisk ale exempelvis. Alltid rätt!

Dessert

Visst, även vad gäller dessert kan du använda öl. Det finns recept på både pannacotta, tiramisu och kladdkaka där man använder mörk öl vid tillagningen, ibland har man då valt så kallad choklad-stout.

Bak

Vid brödbak är öl mycket vanligt, och passar väldigt väl då man ju använder spannmål vid bak. Använd öl istället för vatten när du bakar bröd för ett saftigt, smakrikt resultat. Även i söta bakverk som chokladkaka eller mjuk pepparkaka passar det utmärkt med lite mörk, karamelliserad öl. Våga googla recept, och prova!

Har du inte testat öl i matlagning tidigare så gör det. Det är inte bara gott utan även roligt att hitta nya favoriträtter genom att använda öl i köket – i maten. Nedan tipsar vi om några alternativ som alla finns att köpa på Systembolaget.

Redaktionen
redaktionen@ollistan.se

Publicerad 05 Sep 2023