kombinera-ljus-belgisk-ale-med-ratt-mat
Inspiration

Kombinera ljus belgisk ale med rätt mat

Till de ljusa, klassiska ölstilarna belgisk blond och gouden finns en lång tradition av att kombinera med god mat – därför att de gör sig så utmärkt som matöl. Här har du några förslag på rätter och tilltugg.

Ända sedan ölstilarnas introduktion på belgiska ölkaféer i början av 1900-talet har blonda ales varit omtyckta tillsammans med fisk och skaldjur eller med tilltugg i form av klosterostar och charkuterier. Gärna tillsammans med rotfrukts- och selleristavar dippade i stark senap och sellerisalt.

Panerad fisk (prova med panko) och öl- eller vinkokta musslor tillsammans med frites är den mest kända serveringen. Även barbeque är fullt gångbart till de goda ölen.

Här vill vi dock lyfta ölens potential ännu högre och föreslå Rimmad torsk med skummig musselsås, ett recept av Vinlistans Anette Rosvall. De många fina smakerna av fisk, skaldjur, sidfläsk, vin, lök och vitlök tillsammans med den örtiga oljan bärs fram och kontrasteras av ölens sötma, kryddor, aromer och munkänsla.

Gå till receptet på Vinlistan.se. 

Redaktionen
redaktionen@ollistan.se

Publicerad 30 Jan 2025