
Kombinera ljus belgisk ale med rätt mat
Till de ljusa, klassiska ölstilarna belgisk blond och gouden finns en lång tradition av att kombinera med god mat – därför att de gör sig så utmärkt som matöl. Här har du några förslag på rätter och tilltugg.
Ända sedan ölstilarnas introduktion på belgiska ölkaféer i början av 1900-talet har blonda ales varit omtyckta tillsammans med fisk och skaldjur eller med tilltugg i form av klosterostar och charkuterier. Gärna tillsammans med rotfrukts- och selleristavar dippade i stark senap och sellerisalt.
Panerad fisk (prova med panko) och öl- eller vinkokta musslor tillsammans med frites är den mest kända serveringen. Även barbeque är fullt gångbart till de goda ölen.
Här vill vi dock lyfta ölens potential ännu högre och föreslå Rimmad torsk med skummig musselsås, ett recept av Vinlistans Anette Rosvall. De många fina smakerna av fisk, skaldjur, sidfläsk, vin, lök och vitlök tillsammans med den örtiga oljan bärs fram och kontrasteras av ölens sötma, kryddor, aromer och munkänsla.
MER LÄSNING

Cider på franska och svenska – tipslista
Vad är fransk och vad är svensk cider? Båda har en lång tradition men väldigt olik. I Frankrike använder man...
LÄS MER »
Cidertider i det gröna
Picknicksäsongen är äntligen här. Oavsett om din picknick är en perfekt matchad korg med fina tygservetter i en sommargrön...
LÄS MER »
Smakfull tysk pilsner till BBQ
Den stora klassikern Bitburger Premium Pils hälls så här års upp på mängder av grillfester i hemlandet och runt om...
LÄS MER »MEST LÄSTA

Julöl 2024 – med glögg- och cidertips
Det är premiärdags på Systembolaget för årets julöl, liksom i restauranger och barer. Modernt svenskt...
LÄS MER »
Tipslista – 5 öl från sortimentet
Söker du tips på öl som passar till maten? Vi har sammanställt en tipslista där du kan läsa om de olika ölsorterna...
LÄS MER »
Tipslista – Tysk pilsner i fokus
Inför fotbollsfesten i Tyskland 14 juni-14 juli tipsar vi om tysk pilsner för din egen fotbollsfest där hemma...
LÄS MER »