Kombinera ljus belgisk ale med rätt mat
Till de ljusa, klassiska ölstilarna belgisk blond och gouden finns en lång tradition av att kombinera med god mat – därför att de gör sig så utmärkt som matöl. Här har du några förslag på rätter och tilltugg.
Ända sedan ölstilarnas introduktion på belgiska ölkaféer i början av 1900-talet har blonda ales varit omtyckta tillsammans med fisk och skaldjur eller med tilltugg i form av klosterostar och charkuterier. Gärna tillsammans med rotfrukts- och selleristavar dippade i stark senap och sellerisalt.
Panerad fisk (prova med panko) och öl- eller vinkokta musslor tillsammans med frites är den mest kända serveringen. Även barbeque är fullt gångbart till de goda ölen.
Här vill vi dock lyfta ölens potential ännu högre och föreslå Rimmad torsk med skummig musselsås, ett recept av Vinlistans Anette Rosvall. De många fina smakerna av fisk, skaldjur, sidfläsk, vin, lök och vitlök tillsammans med den örtiga oljan bärs fram och kontrasteras av ölens sötma, kryddor, aromer och munkänsla.
MER LÄSNING
Rätt öl till trettondagsmiddagen
Hel kyckling eller kalkon i ugn och långstekt fläskkarré brukar vara typiska favoriter till trettondagsafton. Öl är...
LÄS MER »Servera trappist- och klosteröl
Trappist- och klosteröl hör definitivt till kategorin finöl. Oavsett gyllene, bärnstens- eller mahognyfärgade, där...
LÄS MER »Klassiska IPA-toner till maten
S:t Eriks IPA är inne på sitt 15:e år och har blivit en svensk IPA-klassiker, numera på snygg och smakbevarande burk...
LÄS MER »MEST LÄSTA
Julöl 2024 – med glögg- och cidertips
Det är premiärdags på Systembolaget för årets julöl, liksom i restauranger och barer. Modernt svenskt...
LÄS MER »Tipslista – 5 öl från sortimentet
Söker du tips på öl som passar till maten? Vi har sammanställt en tipslista där du kan läsa om de olika ölsorterna...
LÄS MER »Tipslista – Tysk pilsner i fokus
Inför fotbollsfesten i Tyskland 14 juni-14 juli tipsar vi om tysk pilsner för din egen fotbollsfest där hemma...
LÄS MER »