cidertider-i-det-grona
Inspiration

Cidertider i det gröna

Picknicksäsongen är äntligen här. Oavsett om din picknick är en perfekt matchad korg med fina tygservetter i en sommargrön trädgård, eller om det är en picknick som avnjutes i gräset vid sidan av en cykelväg – så är en god sommarmatsäck med kvalitetscider som ackompanjemang en upplevelse för flera sinnen.

Det finns en mängd rätta sätt att ha picknick på. Vi hämtar inspiration från Frankrike och England, ciderns två stora hemländer. Och vi testar tilltugg till både klassisk fransk cider och modernare svensk sådan, som drar åt engelsk rosécider och pigg, exotisk fruktcider.

Ett gott tips är att förbereda utflykten väl, särskilt om ni ska ta cyklarna. Se till att de är pumpade och smorda, att låsen är med. Ha lediga kläder och kolla väderleken. Plugga gärna på cykelvägarna i din trakt. Sverige är fullt av vackra cykelleder. Men inte minst, packa matkorgen med några extra goda cider- och matkombinationer.

Sandwitch med franskt bagutte

Det finns inget mer franskt än baguetter i en picknickkorg och enklast är att redan ha gjort dem hemma, för att kunna njuta och koppla av mer på picknickfilten. Här är tre klassiker tillsammans med Cidraie:s ekologiska cidersorter:

Ost- och skinkbaguette:

Använd helst både lyxigt bröd och smör för att höja smaken. Fyll lagom med trekantiga Emmentaler- eller Gruyèreskivor och rimmad, kokt skinka i samma mängd. Skölj ned med en kall Cidraie Original Organic, det vill säga en traditionell, fruktig, torr och tanninfrisk äppelcider, och voilà! Du har blivit en äkta fransos.

Chévre- och tomatbaguette:

Fyll med tre centimetertjocka skivor getost, gärna i Buché-stil, och tre skivor mellanstor tomat (smakrik). Garnera med lite färska ”Provence-örter” såsom rosmarin, timjan, oregano och kyndel. Att kombinera med: Cidraie Dry Organic, även den en gammaldags fransk cider, aningen kraftigare och torrare än Original.

Ägg- och tonfiskbaguette:

Varva tonfisk i olja med ett skivat ägg. Garnera med färska haricots verts-bitar, skivade svarta oliver, små tomatskivor och ruccola. Här blir det en perfekt kombo med Cidraie Pear Organic, som går fint med fisken och samtidigt har stora, friska päronaromer, utan att bli för söt.

På det engelska picknick-temat håller vi det fortsatt enkelt – med klassiska sandwich och engelskinspirerade cider från moderna POMPOM Cider.

Traditionell ham sandwich:

Två skivor rostade eller orostade skivor av bröd med frö eller fullkorn. Bred ena skivan lätt med senap och honung och den andra med majonäs. Fyll med två stora skivor fondkokt skinka, vällagrad cheddarost. Lägg på tunt skivad rödlök, tomatskivor och vattenkrasse. Dela i två trekanter. Kombinera med den halvtorra POMPOM Rosé Mango Cider och upptäck hur de friska frukt- och rosensmakerna möter upp sandwichen.

Dessertvåffla:

Gör helt enkelt en våffelklämma, belgisk eller svensk stil, med lemon curd och clotted cream. Eller mera svenskt: med vispad grädde och bärsylt. Till denna avslutningsdessert passar POMPOM Smashed Passion, med sin piggt tropiska smak, där de fylligt fruktiga tonerna gifter sig med både våffla och fyllning.

Vare sig du sitter i gräset i din trädgård, i din favoritpark eller vid din favoritsjö. Fransk och engelsk picknickkorg med cider i det gröna förhöjer smakupplevelsen och du får kanske även insupa en vacker naturupplevelse för kropp och själ.

Redaktionen
redaktionen@ollistan.se

Publicerad 10 Jun 2025