Välkommen till Öllistan

Öllistan är en nyhetskanal för öl som ges ut av Galatea. Ambitionen med vårt nyhetsbrev är att dela kunskap om öl med dig som vill veta mer om olika ölstilar, som vill hitta nya bra recept som passar till den öl som du gillar och vill läsa om öl som finns att köpa i Sverige. Du kan förvänta dig att få tips om spännande nyheter från hela världens bryggerier, svensk ölkultur skriver vi om och gamla godingar som är på tillfälligt besök på hyllan, specialsläpp på Systembolaget och mycket mer läser du om här på Öllistan. Att prenumerera är kostnadsfritt. Välkommen till Öllistan!

Topp 3 favoriter just nu

Ur vårt stora sortiment av öl på Systembolaget handplockar vi en roterande trio av produkter. Nyheter, öl som har blivit snackisar, storsäljare, säsongsöl eller bara personliga favoriter just nu. En sak är säker, i vår portfölj hittar du alltid kvalitetsöl från de stora ölländerna och från våra egna svenska bryggerier. Låt oss rekommendera tre av dem:


ljust-och-frascht-som-belgiska-ales

Ljust och fräscht – som belgiska ales

Belgiska öl, eller belgoöl, är något som finsmakare gärna svänger sig med. De är också en stor orsak till att vi svenskar sedan 1990-talet fick ett bredare intresse för öl. Därför att mångfalden och smakrikedomen är så stor.
Läs mer »

kombinera-ljus-belgisk-ale-med-ratt-mat

Kombinera ljus belgisk ale med rätt mat

Till de ljusa, klassiska ölstilarna belgisk blond och gouden finns en lång tradition av att kombinera med god mat – därför att de gör sig så utmärkt som matöl. Här har du några förslag på rätter och tilltugg.
Läs mer »

ratt-ol-till-trettondagsmiddagen

Rätt öl till trettondagsmiddagen

Hel kyckling eller kalkon i ugn och långstekt fläskkarré brukar vara typiska favoriter till trettondagsafton. Öl är mycket gångbart därtill, särskilt ett smakrikt lageröl – och du får en välsmakande kombo till årets första fest.
Läs mer »

klassiska-ipa-toner-till-maten

Klassiska IPA-toner till maten

S:t Eriks IPA är inne på sitt 15:e år och har blivit en svensk IPA-klassiker, numera på snygg och smakbevarande burk. Kombinationen av amerikansk och brittisk stil ger både karaktär och balans som går utmärkt till maträtter.
Läs mer »

Mörka öl med porterstek och långkål

recept

Utifrån gammal engelsk mattradition har vi i Sverige skapat en egen söndags- och högtidsklassiker, portersteken. Det är en året runt-favorit men äts oftast på vintern …

Till receptet »

Tjeckisk middagsmeny - Pragerschnitzel med tjeckisk potatissallad och äppelstrudel

recept

Har du varit på tjeckisk krog och ätit schnitzel, och druckit goda lageröl? Ja, säkert om du har varit i Prag, men även Sverige har …

Till receptet »
kyrkan-och-olen-historiens-vingslag-i-en-flaska-ol Kyrkan och ölen – Historiens vingslag i en flaska öl

Före vi kunde brygga öl i bryggerier med moderna tekniker var klostren och kyrkorna centrum för...
Läs mer »

servera-trappist-och-klosterol Servera trappist- och klosteröl

Trappist- och klosteröl hör definitivt till kategorin finöl. Oavsett gyllene, bärnstens- eller mahognyfärgade, där...
Läs mer »

porter-och-stout-visste-du-att Porter och stout – visste du att?

De nästan helt svarta porter och stout är en kategori öl som sticker ut och har en egen stolt historia. De är...
Läs mer »

jul-2024-med-klassisk-glogg Jul 2024 med klassisk glögg

”Vuxen, stram och ståtlig.” Så definierar vi karaktären på vår favoritglögg. Här snålas inte på basvinet gjort på...
Läs mer »